Säkerhetschefen: ”Solklart att det måste prövas”

“Solklart” att polisanmäla. Det säger Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet, om domarangreppet på Gotland. “Jag tycker det är viktigt att markera när det går långt över gränserna”, säger Fredman.

Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet.

Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet.

Foto: Ludvig Thunman

Fotboll2023-02-10 20:05

Gideon van Valkenburg har fått en hård och lång avstängning då han stoppas från all idrottslig verksamhet i 18 månader – och i veckan lämnades en polisanmälan om ofredande in mot Visby Bois-spelaren.  Det var Andreas Olsson, säkerhetsansvarig på Gotlands fotbollförbund, som gjorde det.  

– Jag fick reda på det här direkt på söndagen (dagen då händelsen inträffade). Jag satte igång mitt arbete, och informerade styrelse och ordförande om händelsen. Jag tog kontakt och stämde av med domaren, kollade mående och sådär. Jag hade dagliga avstämningar med domaren, för att stämma av händelser. Jag började lyssna i organisationen, med Svenska fotbollförbundet och andra distrikt. Det här är ingenting vi är vana vid, men andra distrikt har stött på sånt här förut, säger Olsson om arbetet med händelsen.  

Om polisanmälan säger Olsson: 

– Polisen får ha sin gång i ärendet, och vi får se vad de kommer fram till. Då vet vi sen vad man klassar det här som.

En person Olsson hade kontakt med i ärendet är Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet. Fredman är tydlig med att han inte varit inblandad i beslutet om avstängning, utan kunnat rådgöra ur ett säkerhetsperspektiv. Fredman ingår även i förbundets säkerhetsgrupp.   

– Ytterst allvarligt naturligtvis, säger Fredman om ärendet. 

– Jag tycker att längden på avstängningen visar hur fotbollen överlag ser på den typen av förseelser. Längden indikerar att det är en allvarlighetsgrad som är mycket allvarlig. Då måste det markeras.  

För Fredman var det givet att angreppet mot domaren under Destination Gotland Cup även skulle polisanmälas. 

– Det är solklart att det måste prövas av civilsamhället kopplat till en polisanmälan. Sen är det upp till polisen om de går vidare eller inte. Om det är ett brott eller inte. Om det är en förundersökning som går vidare eller läggs ned.  

– Jag tycker i alla fall att det är viktigt att markera när det går långt över gränserna. Vi kan inte påstå att vi har en domarbrist, och att vi vill ha nya domare till svensk fotboll, om vi inte tar hand om dem vi har och försöker påvisa arbetsmiljön som de facto råder, säger Martin Fredman. 

Helagotland.se har varit i kontakt med Gideon van Valkenburg, som inte vill uttala sig för tillfället. Han överväger att överklaga ärendet. Deadline för att göra en överklagan är 23 februari.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!