Per Edmans förslag om att lägga konstgräs på Gutavallen väcker reaktioner.
VIF Gute friidrottsklubb skulle påverkas negativt då de inte kan utöva diskus eller spjut på konstgräs. Klubbens ordförande Maria Larsson Östergren är kritisk.
– Jag vet inte riktigt om det är hans helt egna idé, men friidrotten verkar han inte ha pratat med i alla fall. Det naturliga vore väl att han stämmer av med de berörda föreningar som bedriver sin idrott där. Och det är ju inte bara VIF Gute som är igång på Gutavallen, utan även Roma IF och IK Tjelvar tränar där. Vi tre klubbar tränar ofta alla tillsammans, säger Maria Larsson Östergren.
Hon fortsätter:
– Här på Gotland har vi en fantastisk arena i Gutavallen. Det finns ingen annan friidrottsarena. Kastgrenarna är ju en del av friidrott, och det är Gutavallen vi har att tillgå som är komplett som arena.
Friidrotten på Gotland kämpar redan i motvind, med undermåliga förutsättningar till inomhusverksamhet.
– Inom friidrotten har vi bara en plats att vara på, medan fotbollen har ganska många platser att vara på. Jag tror dessutom att vi är den enda regionen i landet som inte har möjlighet att träna friidrott inomhus på vinterhalvåret. Alla andra län har en inomhushall, men vi tränar i en kulvert under Korpen där man bara kan springa en och en. Att mot bakgrund av det ge sig på det enda stället vi kan utöva friidrott på, då har man inte förstått förutsättningarna.
Sett till miljöaspekten ger hon inte heller mycket för förslaget, med tanke på det miljöfarliga gummigranulat som används till konstgräsplaner.
– Utifrån det tycker jag att det är helt obegripligt. Ska vi minska microplaster i världen så är inte det här rätt väg att gå miljömässigt.
Edmans förslag att exempelvis använda gräsplanen vid gamla A7 ser Maria Larsson Östergren inte som ett alternativ.
– Nej, det är ju inte så att man bara ställer sig på en gräsplan och kastar lite. Då ska man bygga upp en diskusbur där, och för att kasta spjut så behövs det en ansatsbana med gummiasfalt.
Vidare betonar hon att väldigt många av friidrottarna, framför allt i unga år, kombinerar kastgrenar med hopp- och löpgrenar.
Hur ofta använder ni Gutavallens gräsplan för kastgrenar?
– Vi är igång fyra gånger i veckan och därutöver är det tävlingar varannan vecka ungefär. Vi blir lite ledsna och lite uppgivna att han bara ser Gutavallen ensidigt för en sport för det är ju inte det. Som sagt har vi bara Gutavallen, vi har ingenstans inomhus. Skulle regionen vilja bygga en inomhusarena till oss och samtidigt bygga en friidrottsarena för utomhusbruk i anslutning till den, då säger vi ju inte nej. Men vi får vara realister, och då är Gutavallen allt vi har.
Jessica Nilsson, ordförande i FC Gute som har Gutavallen som hemmaarena, ser både fördelar och nackdelar med eventuellt konstgräs.
– Spontant så är vi inte negativa till det, men jag tror inte alla i FC Gute håller med mig om det. Vi har inte haft det uppe som någon stor fråga så jag kan inte svara för varenda kotte i klubben, men det råder säkert delade meningar hos oss, säger Jessica Nilsson.
Hon köper flera av de argument som Per Edman lyfter fram, samtidigt som hon vill tillgodose friidrottens intressen.
– Gällande användningsområden, skötseln av planen och dess skick så ser jag bara fördelar med konstgräs. Men ska man se det ur vårt A-lags rent sportsliga perspektiv är det ju fördel för oss att spela på gräs mot konstgräslagen från fastlandet, och det blir ett större slitage för spelarna på konstgräs som är ett hårdare underlag. Sedan är jag en solidarisk människa och tänker ju på friidrotten, det är viktigt att ha respekt för deras verksamhet som har varit där alla år och jag har full förståelse för om de känner att fotbollen tar lite väl stor plats i det mesta, säger Jessica Nilsson.