Annelies 30 år gamla rekord står sig än i dag

Annelie de Flon fick spring i benen redan med modersmjölken. Hemma på gården i Källunge hade föräldrarna stundtals svårt att hålla henne i styr, ständigt sprang hon omkring. I skolan fick hennes lärare skicka efter friidrottstränaren i Roma för att Annelie och även hennes klasskamrater skulle få träna lite mer organiserat.

Annelie de Flon i stegringen i det klassiska Högklintsloppet.

Annelie de Flon i stegringen i det klassiska Högklintsloppet.

Foto: Arkiv

Friidrott2022-05-19 16:05

Än idag har hon Gotlandsrekordet på 1 500 meter. Ett rekord hon haft i 30 år!

Det är lite märkligt hur vissa händelser och möten kan passa perfekt inför en intervju. Annelie berättar:

– För några veckor sedan träffade jag min första lärare i Hörsne skola, Inger Dahl. Hon berättade då att jag under rasterna i skolan sprang så ofta och så snabbt att hon ringde till Roma IF:s friidrottstränare och bad honom komma till skolan och kolla lite närmare.

Visst, Roma IF:s allt i allo när det gäller friidrotten, Egon Lindström, kom förstås till Hörsne skola för att spana in. Han blev inte besviken.

– Varje fredag fanns Egon där. Vi fick springa 60 meter, hoppa längd och stöta kula. Det var så det började. Hade inte Inger ringt det där samtalet hade jag kanske blivit bonde hemma i Källunge. Visst är det märkligt hur allt blir till…

För Annelie har därefter en hel del fallit rätt här i livet. Att kroppen ska fungera på bästa sätt har blivit lite av hennes passion. Inte bara genom friidrotten utan också när det gäller hennes arbete och privatliv. Nu vid nästan 52 års ålder har hon bra koll på kroppens olika funktioner. Hon är licensierad massageterapeut, certifierad massör, licensierad personlig tränare, licensierad kostrådgivare, bindvävsmassör…

– Just nu läser jag till medicinsk tränare. Det är ju kroppen jag arbetar med och all kunskap är kompetens, berättar Annelie med stor inlevelse.

För det fanns en tid när Annelie hade svåra problem med sin hälsa som gjorde att hon fick lägga av alldeles för tidigt. Vi återkommer till det i slutet av texten.

Träff för den här intervjun är bestämd på Annelies arbetsplats, Kroppshälsan på S:t Hansplan i Visby. Om vi berättar att här fanns i flera år Hemlins foto så är det säkert många som känner igen sig. Annelie drev tidigare under drygt 13 år rekreationsavdelning med spa på Visby hotell. Som mest med 14 anställda.  

undefined
Annelie de Flon i stegringen i det klassiska Högklintsloppet.

När vi nu skriver om Annelie går det inte att komma förbi hennes man sedan många år, Jonas Lindgren. Ni som var med på den tiden minns kanske det sensationella som hände en vinterdag 1982 i Borås. Jonas Lindgren blev då helt oväntat svensk ungdomsmästare på skidor i 14-årsklassen med tiden 6,51 på den 2,5 kilometer långa banan. Tvåan distanserades med fyra sekunder. Ingen annan gotlänning har vunnit ett SM på skidor för ungdomar eller seniorer.

– Minns att det var klisterföre i Borås, det gynnade nog mig en del, säger Jonas när han drar sig till minnes.  

undefined
Annelies sambo Jonas Lindgren är den enda gotlänning som tagit medalj på ett SM i skidor.

Jonas kom in på skidgymnasiet i Torsby, men den yppersta svenska eliten som senior nådde han aldrig. Däremot finns det en hel del DM-tecken hemma i villan i Väskinde.

Brandmannen Jonas var i ungdomsåren en synnerligen allround idrottsman som ofta fanns med i samma tävlingar som Annelie. Kombinationen skidåkning och stavhopp låter inte särskilt logiskt. Men det stämmer faktiskt in på Jonas.

– Jag har ännu Gotlandsrekordet i stav för pojkar 14 år med 3,10.

Se där. Såväl Annelie som Jonas är alltså fortfarande innehavare av två gotlandsrekord - från 1982 (Jonas i stav) och 1992 (Annelie på 1 500 meter).  

Åter till Annelie och friidrotten. Det var inte bara i Roma IF hon tränade friidrott (mest löpning) under ledning av bland andra Egon Lindström, Lisbeth Stenström, Leif Andersson och inte minst Jorma Jääskeläinen.

– Jag sprang också mina intervaller på egen hand hemma i Källunge – 300 meter till och från postlådan, 1000 meter till och från bygdegården och på helgerna 13 kilometer runt Källunge och Ekeby…

Hon fick i tidiga år också lära sig jobbet på en bondgård.

– Jag plöjde och harvade, körde baklastare och allt möjligt. Vissa dagar satt jag på en traktor i många timmar.  

Hästar fanns också där som ett stort intresse, inte minst genom pappa Ingemars försorg. Under några år bodde familjen till och med på Flyinge hästgård i Skåne.

undefined
Eva Gillerfors och Annelie de Flon i en duell från 1985.

Annelie blev under tonåren en allt starkare löpare. Träning fem-sex dagar i veckan var det som gällde. Hon var dock ingen fartraket och heller ingen långskubbare.  

– Sträckor på mellan 800 och 3000 meter passade mig allra bäst.  

Vid 21 års ålder 1992 kom något av ett genombrott – en fjärdeplats på 1 500 meter vid junior-SM i Mora med tiden 4.41,25. En tid som än idag gäller som gotlandsrekord bland damer. Två dagar senare noterade Annelie 10.06,98 på dubbla distansen, alltså 3000 meter. En tid som ger Annelie en andraplats i gotlandsstatistiken, bara Gabriella Samuelsson har sprungit snabbare.

– 1992 var ett riktigt bra år, då pikade jag, som Annelie uttrycker det.

undefined
Annelie de Flon har än i dag Gotlandsrekordet på 1500 meter.

En snabbtitt bland Annelies alla tidningsurklipp är imponerande läsning. Nyårslöpet: ”Annelie ryckte ifrån konkurrenterna och vann med nästa fyra minuters marginal”. Högklintsloppet som Annelie vann 16 år gammal: ”Usch så jobbigt, så här långt har jag aldrig tidigare sprungit”. Tjejmilen: Annelie de Flon inte oväntat först i mål”. Vårterrängen: ”Annelie de Flon var överlägsen”. Annelie tillägger under vår intervju:

– ”Spring Visby runt” 1992 är ett lopp jag aldrig glömmer, kanske mitt allra bästa. Ett jättebra startfält där jag vann fyra sekunder före Marie Eriksson, Enhörna.  

Som ni märker var Annelie väldigt framgångsrik även när det gäller terränglöpning och olika typer av gatlopp. Men karriären fick ett slut onödigt tidigt.  

– Det var feber, förkylningar, halsont och infektioner som avlöste varandra. Jag struntade i kroppens signaler och råkade ut för en misstänkt hjärtmuskelinflammation. Läkarna såg i alla fall någon sorts förändring på hjärtat.

Vid den här tiden var Annelie, genom sina studier i Stockholm, på väg att börja tävla för anrika Spårvägen. Men därav blev inte särskilt mycket. Hon tvingades istället drar ner rejält på elitsatsningen.

– Bondtösen som kom till Stockholm. Att komma till en storstad var inte lätt. Jag ville vidare, tror att det var miljöombytet som gjorde att kroppen sa ifrån.

Nej, vi har inte glömt Annelies och Jonas 18-åriga dotter Bella Lindgren de Flon. Hon innehar (i skrivande stund) inte mindre än tio gotlandsrekord på olika löpsträckor från 60 till 600 meter i flickklasser mellan 13 och 17 år, inomhus och utomhus. 

undefined
Annelie de Flon
Annelie de Flon

Ålder: 52.

Bor: Väskinde. 

Yrke: Licensierad massageterapeut. Studerar nu till medicinsk tränare. Även certifierad massör, massageterapeut, bindvävsmassör, kostrådgivare och personlig tränare.

Familj: Gift med Jonas Lindgren, 55, barnen Juliuz, 21 och Bella, 18.

Klubbar: Roma, VIF Gute och Tjelvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!