Med en rådande lågkonjunktur, höjda priser och ökade resekostnader är läget utmanande för många idrottsföreningar. För Endre IF, som de två senaste verksamhetsåren gjort ett ekonomiskt underskott på drygt 1,5 miljon kronor, är det också kärvare tider.
Styrelsen har berättat internt om läget i klubben, och gav bland annat information till a-lagstruppen förra veckan.
– Det är lätt att braka på bara, utan att berätta om allt annat som händer också. Jag ska träffa a-laget igen om någon vecka där vi ska prata strategi framåt så att de är involverade där också. Det är lågkonjunktur i hela samhället, och det smittar av sig på oss också naturligtvis. De flesta elitföreningarna på ön sitter nog i samma båt, säger klubbens ordförande Rickard Wahlin.
Helagotland har tidigare berättat om Endres budget för säsongen 2023/24, där man vill öka på intäktssidan och samtidigt minska kostnaderna. Bland annat skulle man öka sponsorintäkterna från 2 696 854 till 3 366 550 kronor.
Inför nuvarande verksamhetsår hade klubben 1 429 728 kronor i eget kapital.
Hur man ligger till idag gentemot den uppsatta budgeten vill inte Rickard Wahlin kommentera, men han säger:
– Jag vill inte gå ut med några siffror. Serien har precis vänt, vi har några månader kvar och vi gör vad vi kan för att se till att gå så oskadda som möjligt ur det här verksamhetsåret. Men alla behöver hjälpas åt.
Är läget alarmerande tufft, eller som ni trodde?
– Det är inte som vi räknade med när vi gick in i det här året. Men alarmerande är det inte, med tanke på att vi har en förening med en välskött ekonomi. Det är väl bara det att de dåliga åren börjar staplas på varandra nu. Vi har pandemi och lågkonjunktur. Hur ser det ut för 2024? Det är nog många som längtar efter en räntesänkning. Inte för att vi påverkas direkt av en räntesänkning, men indirekt gör vi det. Våra samarbetspartners ser givetvis om sitt eget hus primärt, säger Wahlin.
Vilket ekonomiskt resultat man väntas landa på efter säsongen går inte att svara på, säger Endres ordförande.
Nu ser föreningen över alla utgifter och möjligheter till ökade intäkter.
– Vissa saker går det inte att göra något åt. Vi behöver åka på våra bortamatcher, vi behöver betala våra anställda. Men vi har en stor budget med många olika delar. Det finns olika områden att skruva på, det kanske är så att man kanske inte fullt ut gör alla inköp som man tänkt sig, säger Wahlin och fortsätter:
– Vi gör ju inga dumheter idag, och det gör det svårt för oss. Om det är något de flesta föreningar lärde sig under pandemin är det att man behöver ha en välskött ekonomi. Det var i och för sig inte pandemin som lärde oss det, men vi lägger inte pengar på onödiga saker. Så har vi aldrig gjort.
En av utmaningarna är ökade utgifter som kommer i samband med resor.
– 30-procentiga prisökningar är ju ett dilemma för oss, så är det. Det tar ut sin rätt. Det är faktiskt inte primärt båtresorna, utan det är ju allt med hotell, hyra av bussar och mat när man är iväg. Priserna går uppåt, och där försöker vi se när vi kan plocka med oss mat, säger Rickard Wahlin.
Klubbchefen Karin Wennbo konstaterar att det är hårt arbete som krävs framåt, men säger också att det inte finns någon dramatik bakom veckans möte med spelartruppen, utan det var en planerad aktivitet i mängden av andra.
Nyligen blev det också klart att Wennbo kommer att börja arbeta en del åt RF-Sisu Gotland, med samordning runt idrottsgymnasierna, men hon säger att det inte kommer att påverka hennes ordinarie roll som klubbchef i Endre IF.
Förra veckan kommunicerades också att forwarden Line Trandum Terjesen lämnar Endre och flyttar hem till Norge. Det har enligt Karin Wennbo och Rickard Wahlin inget med det ekonomiska läget att göra, utan beror på att Trandum Terjesen behöver återvända till Norge för att kunna fullföja sina studier.
Rickard Wahlin ser den nuvarande situationen som både intressant – och kämpig.
– Det är inte alarmerande, men det är allvarligt. Vi behöver ta den här situationen på allvar. Men man lär sig alltid något när man är i den här situationen, och det är att vi gör saker och ting bättre, tack vare det här. Så när vi väl kommer ur det här så kommer vi att vara riktigt slimmade och verkligen bara göra det som är absolut nödvändigt.
Ordföranden menar att det inte bara är Endre, utan hela Sverige, som har det tufft, och att det gäller att ta sig den här tiden på bästa sätt.
– Kan vi komma ur det här på ett bra sätt är vi förhoppningsvis stärkta och har möjlighet att nå lite högre upp. I det måste alla vara informerade och delaktiga, säger Rickard Wahlin.