I dag ägnar han inte så mycket tid åt ishockey. Myrten syns i stället mest bakom ratten på en av företagets (Perssons buss) tre bussar. Eller inne på kontoret med diverse skrivgöromål.
– Mitt arbete är också min fritid, som han uttrycker saken.
När vi träffas några dagar före jul står företagets tre bussar prydligt parkerade utanför kontoret i södra Visby.
– Det är lågsäsong just nu, säger Myrten. Från april fram till oktober har vi mycket körningar.
Lågsäsong är det däremot inte för Visby Romas ishockeylag som i skrivande stund gör allt för att ta sig till landets näst högsta serie, allsvenskan. För att nå dit krävs målvakter av allra högsta klass och det har Visby Roma skaffat även till denna säsong.
Ser vi till historien finns Myrten absolut med där i raden av toppmålvakter, även om det var klubbar som Visby AIK, Roma IF, Follingbo Flyers och Wisby Islanders som gällde på den tiden Myrten briljerade mellan stolparna. När Roma IF och Visby AIK slogs samman till Visby Roma Hockeyklubb 2001 hade Myrten redan laget handskarna på hyllan.
Nu till en förklaring. Myrten – varför detta märkliga öknamn? Myrten är ju en växt som förekommer naturligt kring Medelhavet.
Niclas Rodhborn (känd tenniskommentator i TV) var bäste kompis med Myrten i 15-16-årsåldern och är den som ligger bakom öknamnet. Har dock inget med växten att göra. Niclas förklarar:
– Jag fastnade för några karaktärer i Mumintrollen som jag tyckte liknade Peter, en som kallades Mårran och en som hette lilla My. En blandning av Mårran och My blev Myrra som därefter blev både Myrta och Myrten…
Vi brukar i den här reportageserien om gotländska idrottslegendarer ha med en liten tillbakablick. Så också den här gången.
Myrten, som är född 1969, växte upp i Visby på 1970-talet och ägnade sig förutom åt ishockey även åt bland annat fotboll, tennis, friidrott och skidor.
– Jag spelade fotboll i P 18 som hade pojklag på den tiden och åkte skidor för Dalhem. Men ishockey var ändå sporten nummer ett. Jag började i Visby AIK.
Varför blev det en så utsatt position som målvakt?
– För att jag var så jäkla dålig på skridskorna, kunde bara åka åt ett håll. Då fick jag prova att stå i mål, det var riktigt roligt och passade mig betydligt bättre. Den där känslan att vara sista utposten och kanske reda upp ett misstag som utespelarna gjort. Det sporrade mig,
Din styrka mellan stolparna?
– Var rätt bra på att läsa spelet. Visste ungefär när skotten skulle komma och varifrån.
Du är ju bara 170 lång, idag är de flesta målvakter betydligt längre, ibland 190.
– De långa målvakterna idag jobbar ju ofta på knä och med en lång överkropp täcker de en stor del av målet. Det är en helt annan teknik jämfört med på min tid då målvakterna var betydligt kortare och för det mesta stod upp.
Efter ungdomsåren i Visby AIK blev det Roma IF för Myrten. Redan som 22-åring 1991 fick han vakta kassen när Roma tog emot ryska storlaget Dynamo Moskva i en vänskapsmatch. I tidningsreferat från matchen står att läsa: Peter ”Myrten” Johansson, som inledde i Romas mål, kom undan med äran i behåll och bara 1-4 på resultattavlan.
– Det var svårt, tyckte Myrten. De skjuter inte i onödan.
Snarare dribblade gästerna från Moskva hela vägen in på mållinjen. Snyggt skulle det vara. Myrten fick vakta målet halva matchen. Efter att han lämnat kassen blev det betydligt fler mål i baken för Roma. Dynamo Moskva vann till slut med hela 14-2.
Efter spel i Visby AIK, Roma IF och även i Follingbo Flyers fick Myrten något av ett genombrott i nybildade Wisby Islanders. Peter Närström var med och bildade Islanders och var även klubbens starke man. Han lovordar Myrten:
– En väldigt stabil, noggrann och seriös målvakt. Han vann många matcher åt oss.
Wisby Islanders var en aning kaxig nystartad klubb som ville ta över på ishockey-Gotland, men som gick i konkurs efter tre säsonger.
Wisby Islanders gick så pass bra att man efter två säsonger i division 2 avancerade till division 1 säsongen 1995-96 med Myrten som säker sista utpost. Och med Greger Lindqvist som tränare.
– De där åren med Wisby Islanders är absolut höjdpunkten i min karriär. Vi hade en enormt fin sammanhållning i laget och givetvis många toppspelare, minns Myrten. Greger år en jätteduktig tränare som utvecklade hela laget. Den bästa tränare jag haft.
Fast efter några år hade såväl Follingbo Flyers som Wisby Islanders somnat in. Nybildade (2001) Visby Roma HK tog över som öns storklubb.
Myrten fortsatte karriären med spel i Kristianstad (division 2) och Härnösand (division 1). En säsong i varje klubb.
– I Kristianstad var publikintresset stort, vi hade ett par tusen åskådare på hemmamatcherna. Vi vann serien, men klarade inte kvalet och jag fick inte förlängt kontrakt.
I Härnösand var Myrten förstakeeper i division 1.
– Oj, vilka långa resor vi hade till alla lagen i Norrbotten, minns Myrten.
Men det blev bara en säsong även i Härnösand.
– Jag hade tjänstledigt från mitt jobb på Arla och det blev inte förlängt. Så jag fick flytta hem till Gotland igen.
Myrten avrundade karriären med spel i Sudret en sista säsong. Totalt blev det sju klubbar för Myrten.
– Sudret var en jättebra klubb, där blev man alltid väl omhändertagen.
Visst ja, innebandyn ska vi inte glömma. Idrotten kunde han minsann inte släppa. När Myrten gjort sitt inom ishockeyn var det dags att hjälpa Endre IF:s innebandydamer. Naturligtvis var det han som bussade laget när så behövdes.
– Jag köpte jag också material till föreningen och svarade kontakten med sjukvården. Så det blev en del jobb.