Men han var också riktigt duktig i både fotboll och bandy. Och när han väl sagt adjö till puckar, bandybollar och fotbollar var det dags för spel med en ännu mindre boll – golf blev inte helt oväntat det stora intresset. Och är så än idag.
Vi träffas på just Kronholmens förstklassiga golfbana för den här intervjun. För det är här 77-åringen tillbringar en hel del fritid. Närheten till hemmet i Klintehamn, där han bott i snart 50 år, är ingen direkt nackdel.
– Vi är ett gäng på som mest 20 killar som spelar här ett par gånger i veckan sedan 80-talet. Det är träffar man helst inte vill missa, en smått helig tid, säger Kurre.
När detta skrivs har han 10,8 i handicap, men som bäst har han varit nere i 4,8. Imponerande!
– Jag har faktiskt vunnit några DM och KM i olika åldersklasser. Har även varit med i Visby Golfklubbs styrelse och i bankommittén. Och en gång råkade jag hamna i samma boll som Börje Salming.
Ja, ni förstår säkert att golf är ett stort intresse. Det finns ännu fler segrar och meriter att plocka fram i den sporten. Och då skall vi inte glömma att dottern Christella varit klubbmästare i Visby GK tre år på raken. Golfintresset har onekligen gått i arv.
Vi tar oss tillbaka till 1940-talet. Kurre Ljunggren växte upp som ett av nio barn på en bondgård i Hogrän med föräldrar som inte var särskilt idrottsintresserade. Jobbet på gården skulle även barnen hjälpa till med. Så var det på den tiden. Men idrotten lockade ändå den unge Kurre.
– Jag tog cykeln eller mopeden till Roma för att få träna och spela matcher med Roma IF.
Snabbt visade sig Kurres talang som ishockeyspelare. Redan som 16-åring kom han med i A-laget.
– På den tiden var Fardhem bästa Gotlandslaget i ishockey. Vi reste tillsammans till matcherna i division 3 Sörmland. Fardhem vann för det mesta och vi förlorade. Inte så roligt att åka hem i samma buss…
Men det där blev det snart ändring på. Roma tog över herraväldet på Gotland och spelade under flera år i landets nästa högsta serie som då var division 2. Kurre minns såväl första matchen.
– Det var mot Traneberg 1967 hemma på Romarinken. Vi vann med 4–3 efter ett segermål i slutminuten. Jag spelade fram till brorsan Erland som gjorde målet.
Var ni något år nära att ta klivet upp i högsta serien?
– Vi var trea som bäst vill jag minnas.
Förutom serielunken ordnade såväl Romas eldsjäl Olle Norman som Gotlands Ishockeyförbund en hel del andra matcher för att öka intresset för ishockey här på ön. Till exempel ”landskamper” mellan Gotland och Danmark 1972 i Köpenhamn.
– Första matchen vann vi med 4–3 och jag fick göra segermålet, dagen efter utklassade vi danskarna med 10–1, minns Kurre. Meningen var att de skulle komma till Gotland året därpå, men de kom aldrig.
Ni som följer ishockeyn i dag vet säkert att danskarna höjt sig åtskilliga snäpp, men på 70-talet var det sannerligen annorlunda.
Inte nog med matcherna mot Danmark. Roma och distriktslaget tog sig också an ett kinesiskt lag, ryska Spartak Moskva, polska lag, gamla Tre Kronor, ett lag från Kanada och klubblag som Brynäs och Malmö. Ja, det kom åtskilliga besök till Gotland på den tiden. Vi kan inte nämna dem alla.
Du är ju inte särskilt stor och kraftig. Din styrka på rinken?
– Hade ett bra spelsinne, var ganska snabb och hade väl ett hyfsat skott.
Den bästa du spelat med?
– Där måste jag säga Tom Lemon, han hade ett otroligt spelsinne, hittade alltid passningsvägar.
Inga bud från fastlandsklubbar?
– Inte i ishockey. Fast Katrineholm ville värva mig i bandy och Södertälje i fotboll.
32 år gammal 1977 slutade Kurre med A-lagsspel. Några intjänade slantar ett lägga undan blev det aldrig.
– Fast jag fick hjälp från Roma IF med betalningen när jag skulle köpa mina sista par skridskor.
Även om fotbollskarriären också gick riktigt bra var det inget som Kurre satsade helhjärtat på.
– För mig var fotbollen mer för att hålla igång under sommaren.
Med Roma IF nådde han division 4 Stockholm som bäst.
– Tror vi åkte ur efter en säsong.
Ledningen för det gotländska distriktslaget såg dock en storhet i den hårt arbetande mittfältaren Kurre Ljunggren också på fotbollsplanen. Han togs ut till landskapslaget/distriktslaget tre gånger.
– Det var två matcher mot Öland, minns inte riktigt hur det gick där. Sedan ingick jag faktiskt i laget som 1969 vann mot Småland (3-1) som då hade flera allsvenska spelare, bland andra Roland Sandberg.
Något annat fotbollsminne?
– Jag var med mot det så kallade TV-laget där Ronnie Hellström var målvakt. Vi fick straff och ingen annan ville ta den. Så jag tog den och la in bollen intill Ronnies högra stolpe.
När vintrarna så medgav spelades det förr i tiden faktiskt också en hel del bandy på Gotland.
– Tycker egentligen att bandy passar mig bättre och är lite roligare än ishockey. Vi var nästan hela hockeylaget som också ställde upp i när det arrangerades DM.
Även här tillhörde Kurre Ljunggren Romas tongivande spelare. Gjorde bland annat ett äkta hat trick mot Visby AIK i en DM-final.
– Sista året jag spelade bandy, då hade jag bytt till Klintehamn, mötte vi Fårösund och där gjorde jag faktiskt nio (9!) mål.
Slutligen, det här kanske ni inte visste om Kurre Ljunggren:
* 1967 belönades han med Silverklubban som säsongens främste inom öns ishockey.
* 1969 fick han priset som ”Rinkens gentleman” inom gotländsk ishockey. Samma år belönades han som Roma IF:s bästa idrottsman.
* Tidigt i karriären var Kurre också en lovande bordtennisspelare.
* Tillsammans med frugan Lillemor har han vunnit golftävlingen ”Äkta makar”. Golfkarriären började under en semester på Gran Canaria.
* Har sprungit 10 000 meter i en klubbmatch för Roma IF
* Har inga svårare krämpor efter en lång idrottskarriär även om ena axeln opererats efter en våldsam tackling i en ishockeymatch.