Grönwall krönte 2019 med gotländskt rekord

Under söndagens Valencia Marathon sprang Fred Grönwall sitt livs bästa lopp. Det personliga rekordet slaktades med över fyra minuter när han slog det gotländska rekordet från 1972.

Fred Grönwall gjorde sitt livs lopp i Valencia och slog Owe Malmqvists gotländska rekord som stått sig sedan 1972.

Fred Grönwall gjorde sitt livs lopp i Valencia och slog Owe Malmqvists gotländska rekord som stått sig sedan 1972.

Foto: Privat

Långdistanslöpning2019-12-01 16:16

Roma IF-löparen Fred Grönwall har haft ett mycket lyckat 2019. I söndagens Valencia Marathon visade han att toppformen håller i sig. Med tiden 2.20.06 så slog han Owe Malmqvists 47 år gamla Gotlandsrekord på Maratonsträckan. 1972 sprang Malmqvist, dåvarande landslagslöpare, på 2.21.28. Grönwall fullkomligt pulveriserade sitt personliga rekord med över fyra minuter.

– Det känns otroligt bra, nästan overkligt. Jag är häpen, att jag har gjort så här stora framsteg på kort tid trodde jag inte var möjligt, säger Fred Grönwall på telefon från Valencia.

Att hota Gotlandsrekordet har varit en av Grönwalls stora målsättningar. 

– På 70-talet tog Malmqvist SM-guld och två silver, så det har verkligen varit ett bra rekord som ingen har varit nära. Det känns väldigt ärofyllt att få putsa till Gotlandsrekordet. 

Dock kunde han trots bedriften faktiskt ändå gräma sig lite.

– Går man under 2.20.00 och slår personligt rekord så får man 2 000 euro av arrangören, nu var jag sex sekunder ifrån så där förlorade jag drygt 20 000 spänn. 

I drygt halva loppet sprang han med i en klunga, som han dock fick släppa efter 27 km.

– Första halvan var bara glädje. Sedan när jag tvingades släppa klungan med 15 km kvar så var det mentalt ganska jobbigt. Det är en kritisk fas i loppet. 

Då fick han god hjälp från landslagsledningen som fanns på plats. 

– Lorenzo Nesi som tar ut landslaget följde med på cykel och var väldigt stöttande, jag kunde verkligen krama det sista då. Med en kilometer till mål cyklade han bredvid och skrek att det fanns chans att gå under 2.20. Den drömgränsen har jag inte sett som realistisk tidigare.

I och med resultatet i Valencia hoppas Grönwall att en landslagsplats är nära. Han har som långsiktigt mål att springa ett internationellt mästerskap i blågul dress. Kanske redan nästa år. 

– Det är OS-år 2020, vilket gör att förbundet inte skickar något maratonlag till EM i Paris. Men möjligen kan det här bli ett trumfkort för att få springa halvmaraton. Jag ska prata med förbundsledningen och hoppas på att kunna få en start på EM i Paris. Den här tiden är så stark att jag bör kunna förhandla med den känner jag.

Grönwall var inte ensam svensk på rekordhumör i Valencia. David Nilsson, Högby IF, sprang på smått fantastiska 2.10.08 och slog det 36 år gamla svenska rekordet, som innehades av Kjell-Erik Ståhl, med en halvminut.

Karta: Valencia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!