Glädjen i centrum när Lillkorpen var tillbaka

Kämpaglöden gick inte att ta fel på i terrängen runt Stangmalmen i Stånga när Lillkorpen avgjordes på Valborgsmässoafton.

Applåder och hejarop mötte de tävlande på upploppet.

Applåder och hejarop mötte de tävlande på upploppet.

Foto: Johan Eriksson

Orientering2022-05-01 08:00

Med orienteringskarta i hand och målfållan i sikte gick startskottet för den 46:e upplagan av Lillkorpen, som på grund av pandemin skjutits upp två år i rad. Glädjen och kämpatakterna gick inte att ta miste på i terrängen runt Stangmalmen i Stånga.

Laget Crazy Banana från Väskinde med klasskompisarna Benjamin, Emilia och Wilmer hade målet utstakat för sig.

– Vi vill ha medalj, sade Benjamin.

För dem var det första gången de provade på orientering. Det var klurigt med kartan och de hamnade lite fel bland alla stigar när det gick för snabbt. Men samarbetet fungerade utmärkt för det mesta. Och det var också väldigt roligt.

– Det är kul att springa, vi har bara en kontroll kvar nu, sade Emilia.

– Jag vill fortsätta orientera, sade Wilmer efter att Crazy Banana hittat alla kontroller utan större missöden, spurtat in i mål och, precis som alla deltagande lag i de lägsta årskurserna, tagit emot sina välförtjänta Lillkorpen-medaljer.

Snabba var även laget Tattoo Pigs från Kräklingbo skola, vars medlemmar Greta, Juni och Hilda även hade stajlat sig med gnuggistatueringar, grisöron, matchande rosa kläder med en egen logga på tröjorna.

– Vi har faktiskt inte tänkt jättemycket på dräkterna och namnet. Det var något vi bara kom på efter att vi hade sett att det stod Tatto på en studsmatta. Vår lärare målade den här grisen för vi hade sagt att vi skulle heta Tattoo Pigs, sedan tryckte min mamma upp tröjorna.

– Vi är nästan de enda här som är utklädda och har matchande kläder, sade Juni. 

Det var gott om åskådare när de tävlande spurtade i mål. Applåder och hejarop mötte barnen och ungdomarna som i lag kämpat sig igenom banan.

Vid kontrollpunkterna fanns som vanligt funktionärer utposterade, som hjälpte de tävlande komma underfund med hur de skulle läsa orienteringskartan. För det är det som Lillkorpen först och främst handlar om – att lära och att komma ut i skog och mark och möta någonting som liknar en riktig orienteringstävling. 

Totalt deltog 430 barn och ungdomar, vilket är ungefär en tredjedel så många som innan pandemin och covid-19-restriktionerna.

Anrika Lillkorpen såg dagens ljus 1975 och vänder sig till årskurserna 1–9, men intresset är som störst bland låg- och mellanstadieelever. Den huvudsakliga avsikten med evenemanget är att väcka intresse för orienteringssporten bland barn och ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!