RF-Sisu backar Visby AK: "Jag vill se analysen"

Visby Atletklubb kämpar för sin existens efter att ha blivit uppsagda från sitt hyresavtal efter 30 år. Nu tar föreningen hjälp av RF-Sisu Gotland.

Visby Atletklubbs dagar i Södervärnshallen är räknade. Vid årsskiftet ska klubben ut ur sina lokaler som ska byggas om till omklädningsrum.

Visby Atletklubbs dagar i Södervärnshallen är räknade. Vid årsskiftet ska klubben ut ur sina lokaler som ska byggas om till omklädningsrum.

Foto: Dennis Pettersson

Tyngdlyftning2022-03-18 17:09

RF-Sisu Gotland fick först veta att Visby AK skulle sägas upp från sin klubblokal i Södervärnshallen och meddelade i sin tur klubben som trodde att det möte man blivit kallad till skulle handla om en renovering av den slitna lokalen. Så sent som i höstas talades det från Region Gotland om att lokalen stod på tur för periodiseringsunderhåll.

Nu handlade det istället om en uppsägning av hyresavtalet på initiativ från Utbildning- och arbetslivsförvaltningen eftersom Södervärnskolan behöver lokalen för att kunna upprätthålla den ökade timplanen för idrott och hälsa som skollagen kräver.

Beslutet kom som en chock för atletklubben som nu backas upp av RF-Sisu Gotland.

– Jag vill se analysen om det finns en. Den information vi sett är alldeles för undermålig för det beslut som tas och vi tycker att det är grymt olyckligt att man agerar på det här sättet, säger Bo Ronsten, distriktschef på RF-Sisu Gotland.

– Vi har en förening som just nu lyfter till landets högsta serie och sedan blir behandlad på det här sättet och det känns inte bra. Att hitta en ny lokal till årsskiftet blir inte lätt, säger Bo Ronsten.

undefined
Kristoffer Strehlenert är försörjningssamordnare på Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen och den som utrett hur Södervärnskolan ska kunna få ut maximalt av Södervärnshallen.

Planen är att ersätta styrketräningslokalen med två nya omklädningsrum som i sin tur ska göra att skolan även kan använda B-hallen som ligger intill styrketräningslokalen på lektionstid. 

Grundskolechefen Jörgen Norström säger sig stå bakom beslutet, men menar att det inte fanns några andra alternativ. I övrigt vill han inte gå in på detaljnivå utan hänvisar till Kristoffer Strehlenert som är försörjningssamordnare i Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen (UAF). Han är den som fick i uppdrag att försöka lösa situationen kring Södervärnskolan och i januari presenterade han vad han ansåg behövdes göra för att säkerställa timplanen som 2018 utökades med 100 timmar i idrott och hälsa.

– Vanligtvis brukar man prata om hallbrist, men det är inte fallet på Södervärnskolan. Där finns ytan, men inte tillräckligt många omklädningsrum för att utnyttja den. Vi skulle kunna ha 5-6 grupper igång samtidigt om vi hade fler omklädningsrum. Du kommer tillslut till en brytpunkt där du måste försöka hitta nya vägar framåt för att lösa uppdraget, säger Kristoffer Strehlenert.

UAF har nu äskat om två miljoner kronor för att bygga nya omklädningsrum och utöka tillgängligheten i Södervärnshallen för skolan. 

– Jag förstår och det känns inte roligt att vara den som säger upp en verksamhet. Men vårt uppdrag är utbildningsverksamhet och att följa skollagen och läroplanen. Då är det svårt att tillmötesgå en enskild förenings önskemål utan den blir då underordnad hur tråkigt det än är, säger Kristoffer Strehlenert. 

Någon dialog mellan Region Gotland och föreningen i försök om att hitta en lösning där idrottsklubben skulle kunna stanna i lokalerna har inte funnits. Däremot har Kultur- och fritidsförvaltningen sett över Region Gotlands fastighetsbestånd i hopp om att hitta en ersättningslokal, men utan att lyckas.

– Jag tycker att det är märkligt att inte försöka lösa det här i samförstånd tidigare istället för att kalla till möte och vid sittande bord säga att det inte finns några alternativ. Jag tycker att man borde kunna hitta en bättre samverkan och utnyttja atletklubbens ytor för exempelvis funktionell träning, säger Bo Ronsten.

Något som inte ses som ett alternativ:

– Utbildningsförvaltningens uppdrag är undervisning. Det är också svårt att samverka med en specifik idrott eller förening. Man får heller inte glömma att det är en väldigt specifik idrottsform. Styrketräning ingår inte grundskolans läroplan. Den handlar om rörelseformer och prova på massor av olika saker som verkligen inte går ut på att bygga muskler på det sätt som styrketräning gör. Det är svårkombinerat, säger Kristoffer Strehlenert. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!