Trots usla förutsättningar – Hanna tog medalj i SM

Trots usla förutsättningar så hade Visby AK:s Hanna Ögren hoppet om att ta medalj i årets SM i tungdlyftning. Tack vare två personbästa, lyckades hon med just det. "Det känns otroligt".

Hanna Ögren tog brons i SM tack vare två personbästa.

Hanna Ögren tog brons i SM tack vare två personbästa.

Foto: Per Wiklund

Tyngdlyftning2024-07-08 06:15

Med två stora operationer och en muskelbristning under en period på tio månader, så hade Hanna Ögrens uppladdning inför SM i tyngdlyftning knappast varit optimal. Trots det var målet att ta medalj.

När hon på lördagen hade tävlat klart, kunde hon konstatera att målet var uppnått. Tack vare personbästa i både ryck och stöt, lyckades hon ta en tredjeplats i sin viktklass.

– Det känns ganska otroligt. Även fast man hade en förhoppning om att ta medalj, så var det ändå inget jag tänkte skulle gå. Jag är supernöjd! säger Hanna Ögren på söndagen.

Hennes tidigare personbästa i ryck låg på 82 kilo, men i SM lyckades hon bräcka det med ett kilo och har nu ett personbästa på 83 kilo. När det kommer till stöt höjde hon sig med hela fyra kilo och klarade den magiska gränsen på 100 kilo.

– Det är riktigt stort och det känns så jäkla häftigt att jag klarade det, säger Hanna Ögren.

Hon berättar att hon för första gången på länge kände en stor dos av nervositet under tävlingen.

– Jag gick in väldigt högt på ryck, ett kilo under mitt personbästa och bommade första lyftet. Att bomma ett första lyft är bland det värsta du kan göra. Sista lyften är okej, men inte ett första. Men jag fick ett bra snack av Ulf (Stillman) och skärpte till mig, säger Hanna Ögren och fortsätter:

– De förutsättningarna jag haft inför har inte gett mig möjligheten att vara säker på de här vikterna. Tidigare har jag ändå vetat vad jag kan och då har det bara varit att gå in och köra. Men nu visste jag inte vad jag kunde. Samtidigt hade jag vetskapen om att om jag klarar det, så får jag en medalj. Den kombinationen gjorde att jag kände mig mer nervös än vanligt.

Segrare i klassen blev Daniela Gherman som med sina 95 kilo i ryck och 110 kilo i stöt, var överlägsen.

– Hon är ju en av Sveriges bästa lyftare och det är klart det är något man vill uppnå. De vikterna hon tog var kvalvikterna till VM och det var ju därför hon valde dem. Där ser man också vad som krävs för ett VM. Jag klarade den nordiska kvalgränsen, men det krävs ju mer för ett EM-kval till exempel. Men det är bara att träna på!

Under lördagen tävlade också Hanna Ögrens sambo Oskar Stillman. Med 120 kilo i ryck och 140 kilo i stöt, lyckades han knipa silvermedaljen i sin viktklass. Teodor Molin, även han Visby AK, kom sjua i sin viktklass med 115 kilo i ryck och 140 kilo i stöt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!