När Yvonne träffade sin andra stora kärlek i livet, var han inte på riktigt. Drömmannen var en romansbedragare och deras förtroliga samtal utgick från ett manus, som skulle manipulera och ruinera henne.
– För honom var det så jätteviktigt att vi var ärliga och sa allting till varandra, för att han hade blivit så bedragen och fått sitt hjärta krossat och jag köpte det, berättar Yvonne som egentligen heter något annat.
Genom att öppna sig och släppa in mannen var det hon som blev bedragen och fick sitt hjärta krossat. För bara några veckor sedan förstod Yvonne att hon blivit utsatt för ett romansbedrägeri.
– Jag visste ju att sådant här kunde hända, men jag såg inte mig själv som ett tilltänkt offer, säger hon, som har förlorat besparingarna, men också kärleken och självbilden.
Jag försökte att kolla upp så mycket jag någonsin kunde, men blev ändå lurad. Det betyder att de är specialister.
Yvonne
Kartläggningen
Yvonne sitter hemma i sin bostad, som hon flyttade till när hennes man hade gått bort. Efter försäljningen av den gemensamma bostaden hade hon en större summa på bankkontot, men det är nästan inget kvar.
– Det som är väldigt speciellt med romansbedrägerierna är att det handlar om väldigt höga summor. I telefonbedrägerier kan det vara allt från en mindre summa till några hundratusen. När det gäller romansbedrägerierna kanske det handlar om hundratusen till flera miljoner, säger Johan Halling, som är brottsförebyggande samordnare på polisens bedrägerisektion.
I båda fallen kartlägger bedragarna sina offer, men den sociala manipulationen har olika upplägg.
– Det är väldigt bråttom i telefonbedrägerier, men grundreceptet för romansbedrägerier är att bygga upp ett förtroende under lång period och där brukar pengarna inte komma på tal de första månaderna. Sedan när personen är fast, så kommer pengarna in, säger Johan Halling.
Bedragarna letar efter saker i brottsoffrens situation eller historia som de kan utnyttja, men också deras innersta tankar och känslor.
– Överlag är en sårbarhetsfaktor när det gäller alla bedrägerier att vara ensam och att vara äldre. Man blir ofta kontaktad av någon som skriver att ens profil ser intressant ut och så kör det igång.
Kontakten
Yvonne hade varit änka i några år när hon loggade in på en dejtingsajt.
– Jag ville hitta någon som kanske delar mina värderingar och helst hade liknande upplevelser som jag, att bli ensam änka eller änkling. Jag lade upp min profil där och var ganska sparsam. Det var läskig mark för mig, berättar Yvonne.
Efter två veckor skrev en man till henne.
– Han hade en profilbild med en liten hund bredvid sig och såg väldigt trevlig ut. Sedan började vi skriva lite försiktigt och presenterade oss för varandra. Då tyckte jag att han skrev lite konstigt på svenska, säger hon.
Mannen förklarade att han var född i Sverige, men växte upp i Tyskland. Han skrev att han hade en son som bodde på internat och att han hade skilt sig från hans mamma, som senare dött i en sjukdom.
– Skilsmässan berodde på att hon hade bedragit honom med en granne och det hade krossat hans hjärta. För honom var det väldigt viktigt med ärlighet. Att man var sann, absolut inte ljög för varandra och berättade allt. Och det var inget konstigt för mig heller, säger Yvonne.
Mannen ville däremot hålla deras relation hemlig.
– Jag höll med och tänkte att det kunde vara känsligt för mina barn att jag träffat en ny man, säger Yvonne.
De skulle berätta för sina familjer när de hade träffats i verkligheten.
Jag har tänkt jättemycket på hur jag skulle ha gjort och var det gick fel, och jag tror att det största felet var att vi bestämde att vi inte skulle berätta.
Relationen
De fortsatte att skriva på svenska, även om hans meningar verkade direktöversatta från ett annat språk.
– Han hade ju en förklaring att han inte hade varit verksam i Sverige. Han var byggnadsingenjör med eget företag och jobbade med stora byggnadsprojekt utomlands och skulle göra ett till. Sedan skulle han flytta till Sverige, berättar Yvonne och efter ett tag var hans plan att flytta till Gotland.
Han var min dröm.
Yvonne
Det som hade börjat som en försiktig kontakt i november hade blivit allt mer intensiv.
– Från början var det inte jättemånga meddelanden, men sedan kom det varje dag när jag kom hem från jobbet. Det utvecklades väldigt snabbt till en kärleksrelation. Jag var hans dröm och han var min, berättar Yvonne, som fick den bekräftelse, kärlek och komplimanger hon längtade efter.
– Han fick mig att känna mig så otroligt utvald, som att jag var med i en kärleksfilm. Det var väldigt kärleksfulla meddelanden med många hjärtan och det var inte bara han, det var jag också. För jag var upp över öronen förälskad i honom. Det var så fantastiskt att vi kände likadant för varandra och hans fru hade inte älskat honom på samma sätt, säger Yvonne.
Själv hade hon mött sin man som tonåring och aldrig dejtat någon annan.
– Det här med kärlek och passion låg ju många år tillbaka i tiden för mig. Jag kände mig som en tonåring som blir förälskad för första gången. Det händer något i hjärnan som gör att de här känslorna tar över.
Manipulationen
Yvonnes berättelse liknar andras vittnesmål om romansbedrägerier.
– Det är både män och kvinnor som råkar ut för det, men majoriteten är äldre ensamma kvinnor. Det är också under förespeglingen att det är en person som det går bra för och kan erbjuda en ett bättre liv. Sedan går det tillfälligt dåligt och det uppträder en ekonomisk olägenhet för den här personen och så börja pengarna rinna ut, säger Johan Halling på polisens bedrägerisektion.
Han tillägger att det finns olika manus, som riktar sig till män eller kvinnor.
– När det gäller kvinnor kan det vara att man jobbar på en oljeplattform eller i militären eller är läkare eller hjälparbetare i ett farligt område. Oftast är de engelskspråkiga och uppvaktande, med bilder på en livsstil som är tilltalande.
Bilderna som används kan vara stulna och identiteterna kan vara kapade.
– Det finns varningssignaler i vilka de utger sig för att vara. Överlag blir aldrig de här träffarna fysiska, utan sker digitalt och kan sträcka sig till telefonsamtal.
När det gäller just romansbedrägerierna så utgår man från ett mörkertal.
Johan Halling
Polis
Tilliten
Yvonne var misstänksam från början och läste på hur man avslöjar en romansbedragare. Hon letade efter motsägelser i mannens berättelse och ställde kontrollfrågor. Kollade upp hans företags hemsida och sökte efter sonens internatskola. När hon tvekade över något hade han alltid en förklaring.
– Jag försökte googla på allt. Så fort jag hade hans namn så googlade jag som en galning och han fanns ingenstans. Han hade inte Facebook, för i och med att han blivit bedragen orkade han inte ha se alla foton och hade lagt ner sitt konto, säger Yvonne.
Hon bildgooglade mannens foton, ifall att de inte tillhörde honom, men fick inga träffar.
– Så jag var inte blåögd som gick in och köpte rubb och stubb. Det var som att det fanns två spår i hjärnan. Ett spår som var kär och ett spår som var på sin vakt och som jag fick hålla för mig själv. Om han märkte att jag ifrågasatte någonting så blev han ledsen för att jag inte trodde honom, för han litade ju på mig.
Och hon ville lita på honom.
– Jag hade skrivit till honom ganska mycket om det här med bedrägerier. Att jag var livrädd för det och ville se om han såg ut som jag trodde han såg ut, säger Yvonne, som fick honom att gå med på ett videosamtal.
– Vi skypade en väldigt kort stund. Han skyllde på dålig uppkoppling, men jag kunde konstatera att det var han som var på bilderna och då var jag helt nöjd.
Jag kunde inte riktigt tänka att han inte var den som han utgav sig för att vara.
Yvonne
Bedrägeriet
Sedan fick mannen det där sista bygguppdraget utomlands.
– Han skulle jobba där i sex veckor och sedan skulle han komma till mig. Vi hade inte träffat fysisk och jag hade försökt att få till ett möte, men han hade så mycket med sina anbud, säger Yvonne.
Han skickade först mobilbilder på flygbiljetterna och sedan från flygplanet.
– Jag får bilder på resrutt och tid, jag får bilder från bygget, jag får bilder från när han har ett uppstartsmöte och till och med de som äger bygget och ingenjörerna som ska hjälpa till. Sedan börjar bygget och allting går bra. Till mitten av januari, berättar Yvonne, som inte hörde något från honom på hela dagen.
– Jag blir helt förtvivlad, för jag är säker på att nu har han lämnat mig. Jag hade ingen tanke på att någonting hade hänt, utan tänkte att nu försvann han ut i intet. Tills han skrev sent på kvällen och då hade det hänt en olycka.
Enligt mannen hade en av hans arbetare, som inte var försäkrad, fallit från en byggnadsställning.
– Han anställde några extra för att han skulle bli färdig snabbare och komma snabbare till mig. Sedan dör den här medarbetare och det var hemskt. Och i den här vevan blir han av med sin telefon och plånbok, med sina kontokort i. Det kan jag förstå att det måste vara fruktansvärt rörigt, återberättar Yvonne.
Någonstans så tänkte jag att det här inte är rimligt, men ändå ville jag inte släppa tanken på honom.
Överföringarna
Hon fick veta att en juridisk process hade satt igång, med anhöriga och arbetsmiljöverket i landet. Det slutade med att mannen skulle betala skadestånd på 50 000 kronor, men han kunde inte komma åt sitt bankkonto.
– Då kommer han på en idé att jag kan försöka att logga in härifrån och skriver att han litar på mig. Att han vet att jag är hundra procent ärlig.
Yvonne fick hans inloggningsuppgifter och såg att mannen hade flera miljoner på banken, när hon skulle föra över pengar till hans advokat. Men när hon tryckte på transfer låste sig kontot.
– Om han skulle reda ut det här så fanns ingen annan väg än att låna ut de här pengarna till honom, men det satt otroligt långt inne. Så här skulle det inte bli. Jag hade lovat mig själv att så fort det blir tal om pengar så är det slut, säger Yvonne.
Men den enda lösningen hon såg var att låna ut pengarna. Hon kontrollerade det hon kunde, tog skärmdumpar på bankutdrag, såg kontraktet från byggprojektet och läste mejl från hans advokat.
– Det var mycket fram och tillbaka, samtidigt hade jag sett hur mycket pengar han hade, säger Yvonne och suckar.
– Så jag skickade iväg dem.
Efter pengaöverföringen var allt fantastiskt igen, tills det behövdes ännu mer för att betala landets skattemyndigheter.
– Och det slutar naturligtvis med att jag skickade iväg dem också, men inte frivilligt. Det som händer i ens huvud är att det blir som en minisekt. Jag fick inte prata med någon, fick inte involvera andra. Det blev han och jag. Isoleringen blir som en hjärntvätt och det blir som en drog, förklarar Yvonne.
Hade han börjar prata om pengar det första han gjorde så hade jag inte åkt dit.
Skammen
Polisen får in över tusen liknande bedrägerifall varje år.
– Ofta sitter de på callcenter och gör det här. Man tror att man har kontakt med en person som man blir förälskad i, men sedan visar det sig att det är en bedragare och inte sällan är det flera personer. Så det är fabriker, säger Johan Halling.
Han påpekar att de här bedrägerierna är extra svåra och smärtsamma för de som utsätts.
Det hjälper inte att vara arg på honom heller, för han finns inte. Då blir man arg på sig själv.
Yvonne
– Skammen att inse att man har gett pengar till en bedragare och att man då har varit förälskad i en person som faktiskt inte finns. Det är ytterligare en dimension. Man ska inte känna skam, det är inte brottsoffret som gör fel utan det är bedragaren.
Polisens råd är att berätta för någon man litar på.
– Det är väldigt viktigt att lyssna på sin omgivning och vad de får för varningssignaler. De här bedragarna nöjer sig inte så länge det finns pengar kvar och kör på tills deras offer går i personlig konkurs. Det är inte alls ovanligt att de söker banklån, säger Johan Halling.
Avslöjandet
Yvonne hade redan fört över 350 000 kronor när mannen behövde få en bankavgift på ytterligare hundratusentals kronor betald, men hon ville inte tömma kontot.
– Jag skriver att de här pengarna kommer jag aldrig att betala, sedan har vi inte så mycket kontakt, men jag är inte där att jag vill upphöra min relation, berättar Yvonne.
Hon ville ta en paus, tills han hade löst sina ekonomiska problem.
– Han skriver tillbaka att han älskar mig och vill leva med mig och att jag inte behöver göra så här.
Det är så konstigt det som sker i huvudet, för en del fattar men en del vill inte. Jag längtade efter att få hålla om honom och bli älskad av honom och jag hade kunna fortsätta att prata med honom bara för att få känna den känslan.
Yvonne
Dagen efter kom ett av Yvonnes barn på besök och såg hur ledsen hon var.
– Med ångest, helt slut och grät jättemycket. Det var väldigt tudelad på något sätt. Fast man mentalt fattar att det här inte är rätt så vill man ändå tillbaka, säger Yvonne.
Hon berättade för fler familjemedlemmar och de såg till att hon skrev ett sista meddelande innan hon blockerade mannen på alla chattforum.
– Det som krävdes var att de kom hit och sa att jag skulle ta bort allt och att jag sedan inte fick gå upp till datorn. Jag hade inte haft kraft att göra något annars, säger Yvonne som även har anmält mannens profil på dejtingsajten och hans gärningar till polisen.
Hon har även kontaktat en stödförening för romansbedragna och har ett stort stöd från sin familj, men känner sig ändå ensam och förminskad.
– Självbilden är helt raserad. Att jag kunde gå på det, fast det fanns varningsklockor och fast jag tänkte kritiska tankar hela tiden. De är specialister och vet precis vilka knappar de ska trycka på och har kartlagt vilka behov man har och vet precis hur de ska uttrycka sig. Jag tror faktiskt inte att någon går säker beroende på var du befinner dig i livet. Du kanske går säker om du aldrig öppnar dig för någon annan människa och släpper någon nära, men vill man leva så? säger Yvonne.
Polisens tips
Om det verkar för bra för att vara sant är det ofta inte sant.
Bildgoogla för att se om profilbilden på dejtingsajt och sociala medier förekommer på andra ställen.
Om du har inlett en relation på nätet ska du vara misstänksam om de inte vill eller kan ses.
Be om och boka in ett fysiskt möte.
Ta hjälp av anhöriga, eller bekanta som du litar på, för stöd och hjälp. Lyssna på de varningssignaler som de tar upp.
Låna aldrig ut pengar till någon du inte har träffat i verkliga livet och var generellt noga med vem du lånar ut pengar till.
Om pengar förs över ska du direkt kontakta din bank.
Anmäl alltid till polisen om du är utsatt för bedrägeri, även om du inte har agerat på bedragarnas instruktioner.
LÄS ÄVEN DEL 1 I ARTIKELSERIEN Om telefonbedrägerier och DEL 3 om framtidens bedrägerier