Den 13 december var det tänkt att regionstyrelsen skulle ta beslut om en avsiktsförklaring gällande ishallsplanerna, där ett lån till det nybildade bolaget Visby Roma Fastighets AB ska ingå. Visby Roma vill av regionen låna pengar till den nya arenan, och investeringen för byggnationen är beräknad till 258 miljoner kronor.
Ärendet drogs dock nyligen tillbaka av regiondirektören Stefan Hollmark, och han gav som skäl till beslutet att han ville ha mer tid till att läsa igenom och ”kvalitetssäkra” olika dokument. I stället räknar Hollmark med att ärendet ska upp igen i samband med regionstyrelsens arbetsutskott den 17 januari nästa år, och därefter till regionstyrelsens sammanträde 31 januari.
Helagotland kan nu berätta att ärendet vid sidan av tillbakadragandet väckt uppmärksamhet på andra sätt inom regionen. Det var i slutet av augusti som Visby Roma vände sig till regionkansliet med en inbjudan där föredrag av Håkan Loob, en lägesrapport om arenaprojektet, information om sportslig satsning samt lättare lunch ingick.
Regionjuristen Patrik Pettersson fick handlingen i sin hand – och reagerade på den. Av regionens policy framgår nämligen att det är nolltolerans mot korruption och mutor som gäller, och där ingår otillbörliga förmåner, som pengar, mat eller resor. En anställd ska inte ens kunna misstänkas för att låta sig påverkas i sina beslut.
– Jag lämnade över det till regiondirektören Torsten Flemming och påminde om att det inte var lämpligt att låta sig bjudas på lunch, särskilt inte i samband med att regionen fått frågan om att låna ut pengar, säger Patrik Pettersson.
Torsten Flemming, som vid tidpunkten var tillförordnad regiondirektör, höll med om att lunchbjudningen inte var okej. Flemming tog kontakt med företrädare för Visby Roma, och det visade sig då vara Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget, som skickat ut inbjudan.
– Det här kan vi inte vara med på, sa Torsten Flemming till Johansson, och meddelade att de fick skicka inbjudan till ledamöterna personligen.
Samtidigt höjde han ett varningens finger till politikerna: ”Tänk er för”, var budskapet.
Regionens policy är att politiker och tjänstemän ska betala sin lunch själva, vilket Flemming meddelade Håkan Johansson.
– Det är viktigt att det går rätt till, säger Torsten Flemming.
I övrigt hänvisar han till Meit Fohlin som är regionstyrelsens ordförande.
– Meit har detaljerna. Jag minns inte så mycket av det där, säger Torsten Flemming.
Meit Fohlin tycker inte att inbjudan var särskilt anmärkningsvärd, i alla fall inte den som hon hade fått.
– Där står det ju att lunchen serveras till självkostnadspris, säger hon.
Fohlin hade fått en korrigerad inbjudan som Gotlandsbolaget och Visby Roma skickat ut och där ingick visserligen lättare lunch men ledamöterna fick betala för den.
En ny inbjudan hade alltså skickats ut, den här gången med mat till självkostnadspris, och politikerna uppmanades svara Gotlandsbolaget om de ville närvara.
– Vi kallar inte till andras möten i mitt eller regionens namn. Då ska ledamöterna ha betalt för att de går dit, säger Meit Fohlin.
Meit Fohlin gick inte på arrangemanget och vet heller inte vilka andra som gjorde det.
– Jag hade inte tid att gå och det måste vara upp till var och en att förhålla sig till vår policy om korruption.
– När det gäller arenaprojektet har det inte varit någon brist på information så där gavs nog ingen information som vi behövde, säger Meit Fohlin som inte tror att det fanns några onda avsikter bakom inbjudan.
Håkan Johansson, vd på Gotlandsbolaget, bekräftar att bolaget stod bakom inbjudan.
– Vi har engagerat oss i arenaprojektet och har varit rådgivare och bollplank men har ingen formell inblandning, säger han.
En positiv samhällsutveckling med nya reseanledningar året runt som toppmatcher, konserter och deltävlingar till melodifestivaler, är några argument för att rederiet engagerat sig, enligt Håkan Johansson.
– Nu bjöd vi in intresserade för att berätta om arenaprojektet och lyssna på Håkan Loob.
Varför inbjudan ändrades och lunchen på den senare annonserades som självkostnadspris vet Håkan Johansson inte, inte heller vilka som deltog, trots att Gotlandsbolaget stod bakom de båda inbjudningarna.
Eva Werkelin är styrelseordförande i bolagen som ska äga och driva Visby Roma hockeys planerade arena.
– Gotlandsbolaget bjöd in. Det var kaffe och wraps och de som åt betalade. Några swishade efteråt. De var väl rädda att få media på sig, säger hon.
Enligt henne var syftet med inspirationsmötet att informera hur långt de kommit.
– Det var främst elitsatsningen och vad det betyder om man får en ny arena. Det är den stora grejen, att äga sin arena och satsa på eliten, säger Eva Werkelin.
André Lundholm, sportchef för Visby Roma hockey, förstärker Werkelins förklaring.
– Gotlandsbolaget ställde in lunchen och bjöd på wraps istället för 75 kronor stycket, säger han.
Enligt honom var det ett 20-tal sponsorer, sju-åtta från Visby Roma hockey, fyra politiker och två till tre tjänstemän från regionen.
– Vi själva och sponsorerna betalade inte.
Syftet med träffen, enligt André Lundholm, var att informera om arenaprojektet och den sportsliga satsningen att få upp laget i hockeyallsvenskan.
– Gotlandsbolaget har tagit stafettpinnen och kommer att gå i täten och finansiera den sportsliga satsningen, säger han.
Enligt André Lundholm har de informerat de flesta av de politiska partierna vid olika träffar tidigare.
– Det här var en mer informell information som Gotlandsbolaget bjöd in till och vi diskuterade inte finansieringsmodell för arenahallen.
– Tanken från början var att Håkan Loob skulle berätta om den sportsliga satsningen och arenaprojektet i Karlstad för våra partners och då bjöd vi in regionstyrelsens politiker också.
Fyra politiker från regionstyrelsen och två tjänstemän gick på inspirationsträffen, visar en enkät som Helagotland har gjort. Någon kassa där man kunde betala för maten fanns inte, enligt personer som närvarade.
Centerpartisten Johan Malmros var en av politikerna som deltog. Han berättar att det bjöds på wraps och vatten.
– Det stod att det var självkostnadspris men det togs inte ut och jag gjorde inget försök att betala, säger han.
Samma upplevelse om svårigheten att göra rätt för sig hade Saga Carlgren (V), samt Oscar Lindster (S) och Thomas Karlström (S).
Nya regiondirektören Stefan Hollmark säger att han inte är insatt i ärendet om inbjudan till inspirationsträffen men tycker frågan är principiellt viktig.
– Om det är så att det inte skett korrekt, då ska det utredas. En anställd eller förtroendevald får aldrig missbruka sin ställning och ska inte ens kunna misstänkas för att ha låtit sig påverkas, säger han.
Beslutsfattare inom regionen är i en utsatt position och själv har han råkat ut för olika påtryckningar många gånger.
– Det är otroligt viktigt att aldrig kunna anklagas för att ha tagit en muta, säger Stefan Hollmark.
Han påpekar att frågor kring korruption är jätteviktiga att belysa – även om de idag är väldigt uppmärksammade.
Blotta misstanken om oegentligheter kan göra stor skada.
Parul Sharma
Ordförande för Institutet mot mutor
Institutet mot mutor (IMM) är en näringslivsorganisation som arbetar för att motverka korruption och mutor. Parul Sharma är tillförordnad generalsekreterare på IMM och förklarar att det måste vara nolltolerans i givande och tagande av förmåner, särskilt inom den offentliga verksamheten som drivs med skattepengar.
– En intensiv social och kommersiell relation i förhållande till ett utvalt företag, förening eller organisation som i detta fall med hockeyklubben är en röd flagga då beslut om lånet fortfarande ska tas, säger hon.
– Blotta misstanken om oegentligheter kan göra stor skada.
Det ska med andra ord inte råda några tvivel om beslutsfattare har låtit sig påverkas att ta ett visst beslut. Att ta emot en otillbörlig förmån av något slag som till exempel en lunch, räcker för att väcka tvivel om det, menar Parul Sharma.
– Undvik sådana bjudningar under pågående ansökningar om lån eller offentlig upphandling, säger Parul Sharma, som anser att ärendet bör utredas.
Visby Romas sportchef André Lundholm ser inte inspirationsträffen som ett försök till påtryckning.
– Vi har inte haft någon avsikt att påverka beslutet om arenahallen. Det är allvarliga anklagelser, säger han.
– Vi som förening hade inte en tanke på att det kunde vara fel att bjuda in politiker på det här viset men om det inte är tillåtet ska vi förstås dra lärdom av det och tänka på det framåt, tillägger André Lundholm.