”Vinna allsvenskan? Varför inte?”

”Vinna allsvenskan? Varför inte?”

Gotland
Lästid cirka 7 min

Björn Nilsson hörde av sig till Visby Roma och räckte fram en pengasäck med 35 miljoner kronor. Varför då? Och vad får finansmannen tillbaka? Helagotland satte sig ned med redarsonen som vill vara en del av det han kallar en unik satsning. ”Det finns några familjemedlemmar som tycker att jag borde vaccinera mig mot mitt sportintresse”, säger han i en stor intervju.

Efter många år i New York och London flyttade Björn Nilsson för några år sen hem till Sverige igen, och med hemkomsten återuppstod intresset för svensk hockey. 

Han började följa sporten på närmare håll, och konstaterade att många mindre orter runtom i landet lyckats sportsligt. Som Växjö, Karlstad, Oskarshamn, Ängelholm, Kalmar, och han tänkte: 

”Vad händer i Visby, med mitt gamla lag?” 

Det bestämde han sig för att ta reda på. 

Så Nilsson, son till Eric D Nilsson, Gotlandsbolagets hedersordförande, tog i slutet av 2022 ett möte med Visby Romas André Lundholm och Eva Werkelin, och den inledande frågan har nu växt fram till en potentiell jättesatsning med många miljoner i omlopp. 

undefined

Det gäller inte bara a-lagsverksamheten, utan det är mycket bredare än så

Björn Nilsson

60-åringen har beslutat sig för att gå in i Visby Roma med en tung säck pengar, och Helagotland träffade honom för att ta reda på drivkraften bakom det beslutet. 

– För det första tycker jag att det är jättekul att vara med och hjälpa laget jag spelade i som ung. Men sen med hela arenasatsningen... När jag växte upp fanns det väldigt få isytor och jag kommer ihåg att man fick träna jättesent på kvällarna och så vidare. Så att bygga en arena med två isytor och få möjligheten att få många fler ungdomar att spela. Det blir mer tillgängligt och det blir en samhällsaspekt i det, säger Nilsson och fortsätter:

– Det går hand i hand att satsa på en arena och hockeyutveckling på Gotland. Det gäller inte bara a-lagsverksamheten, utan det är mycket bredare än så.

Vi ses dagen före Gotlandsbolagets stora årsstämma, och Nilsson har precis haft en sittning med Lundholm och Werkelin. Det är många saker som ska diskuteras och planer ska smidas.

Det var här i Visby som Nilsson växte upp (han gick till exempel i Eva Werkelins parallellklass på Solberga) och han minns tillbaka på en barndom med mycket idrottande. Det var hockeyn han var mest fäst vid, och den då rightfattade forwarden spelade i Visby AIK fram till 14-15 års ålder innan flytten gick till Stockholm. 

– Men det gick väl sådär... Jag spelade senare lite i England och även i New York, men det var mest rekreation med kompisar och sådär. 

undefined
Visby Romas André Lundholm och Eva Werkelin.

Björn Nilsson säger att han ser en "enorm potential" för den gotländska hockeyn om en ny arena blir till, och hans stöd hänger på att det blir just så. 

Han har startat bolaget Gotland Hockeyutveckling AB som ska bidra med 35 miljoner kronor till "en större hockeysatsning". 

– Gotland Hockeyutveckling har till stor del syfte att hjälpa a-laget till att bli ett topplag i Sverige, förhoppningsvis, men samtidigt kommer vi att sätta av pengar för ungdomshockeyn. Och inte bara för Visby, utan även för Graip och Sudret.

– Jag tycker att det här känns jättekul, och André och Eva tyckte att det lät kul. 

Det hör väl inte till vanligheterna att någon kommer och vill gå in med 35 miljoner. Hur var deras reaktion? 

– Nej, den var otroligt positiv, säger Nilsson och ler.

undefined
Björn Nilsson tillsammans med systern Ann-Marie Åström i Gotlandsbolagets lokaler.

Rent formellt är det Nilsson-familjens Trojaborg Holding AB, som äger majoriteten av aktierna i Gotlandsbolaget, som ska gå in med pengarna genom dotterbolaget Gotland Hockeyutveckling AB. 

– Mina syskon som är delägare i Trojaborg tycker att det här är spännande, men jag kanske tycker att det är lite mer spännande, säger Björn Nilsson och skrattar. 

– Jag står för kostnaden i det här.

Det här är en ganska unik satsning inom svensk idrott

Om en ny arena blir av och den sportsliga satsningen blir verklighet är sen tanken att Nilssons nystartade bolag ska äga 49 procent av rösterna i Visby Roma Hockey AB, dit hockeyföreningens elitverksamhet planeras att flyttas, och det ska öppna upp för fler investerare. 

Och de finns, säger Björn Nilsson. 

– Yes! Jag kan inte säga några namn, men det här är en ganska unik satsning inom svensk idrott. Det finns de som är väldigt intresserade av att vara med och dela och hjälpa till. Vi har inte gjort så mycket med det än med tanke på allt som händer med arenan, alla beslut och sådär. 

undefined
Översiktsbild över tilltänkta Visborg Arena.

Ja, om det blir en ny arena eller inte är i dagsläget väldigt oklart. Regionen tog nyligen ett beslut om att skjuta på beslutet, om de ska låna ut pengar eller ej till Visby Roma, och nu får Nilsson och klubben vänta till oktober då en ny budgetavstämning väntar. 

Visby Roma hade hoppats sätta spaden i marken efter sommaren, men nu är frågan mer oviss. Den försenade processen påverkar dock inte något särskilt, menar Nilsson. 

Nu hoppas och tror Visby Roma att en ny arena kan invigas i månadsskiftet augusti/september 2026.

Det finns många olika åsikter runt arenaprojektet, för och emot, och vad finansmannen tycker kommer inte som någon överraskning. 

– Om man går tillbaka till fundamenten att Visby och Gotland behöver en ny arena så har man egentligen två alternativ. Antingen bygger kommunen eller så gör föreningen det med ideella krafter, och jag tycker att det finns ett självklart val om man har de två alternativen. Sen kan man alltid skjuta på besluten, men det blir inte billigare i morgon eller om fem år. Eller två eller tre år för den delen, säger Nilsson och fortsätter: 

– Det blir dyrare och dyrare och jag är rätt övertygad om att vänta inte är något bra alternativ heller. Vi har möjligheterna, resurserna och drivet att göra det nu, så jag hoppas och tror att vi får ett positivt beslut i oktober. 

undefined
Björn Nilsson under en intervju med Helagotland 2020.

Trots att den sportsliga satsningen ska gå hand i hand med en ny arena har Nilsson redan smygstartat med att dela pengar till Visby Romas lagbygge. 

– Yes! Gotland Hockeyutveckling har ju lovat lite och baserat på det kan André och teamet ta in lite fler spelare. Det kommer lite nyheter om det snart, med nya spelare och så. När man berättar om den här satsningen så blir det en liten attraktionskraft. 

Det är mycket pengar du går in med, vad finns det för villkor? 

– Tanken är att vi tillsammans ska bygga ett lag som är konkurrenskraftigt i hockeyallsvenskan, först och främst. Vi ska bygga det under en viss tid, sen har vi inte gått in i detalj om när och då. Vi ska se hur laget formar sig och om vi säger att arenan är klar 2027/28 är tanken att vi ska ha ett tillräckligt starkt lag för att gå upp. Där är André och andra bättre än jag, jag försöker bara hänga med lite. 

Hur pass insatt kommer du att vilja vara? 

– Jag kommer att följa vad André och andra som är kunniga inom området gör och föreslår. Jag får bara försöka hänga med så gott det går. 

Finns det någon korrelation med Gotlandsbolaget här, att du kan se en vinning för destinationen? 

– Nej, det är inte riktigt så jag tänker och jag har inte kopplat in Gotlandsbolaget, utan det här är jag. Jag vill vara med, och om jag hade gått till styrelsen i Gotlandsbolaget skulle de nog tittat på mig och tyckt att det nog inte riktigt är något för Gotlandsbolaget.

Man får se det som en möjlighet att bidra till samhället

Björn Nilsson

Björn Nilsson beskriver sig själv som en "sportfåne" och följer nästan allt som går att följa. Under tiden i New York på 90-talet hade han bland annat säsongskort på New York Rangers matcher i Madison Square Garden sju år i rad, och när vi ses är han mycket förväntansfull inför sommarens EM i fotboll och OS i Paris (som han ska se på plats).

– Intresset är för stort! Det finns några familjemedlemmar som tycker att jag borde vaccinera mig mot mitt sportintresse.  

Det har lett till att Nilsson stödjer flera olika sportprojekt, bland annat formel 3-föraren Dino Beganovic, tennisakademin Good to Great och unga olympiska idrottare genom Olympiastiftelsen. 

– Som du vet kan man inte räkna med någon ekonomisk avkastning inom idrott, det blir ett emotionellt kapital, säger han. 

Har du några farhågor eller rädslor inför den här satsningen? 

– Ja, inom idrotten vet man aldrig. Det kan gå åt både det ena och det andra hållet. Men det gör det spännande också. 

– Jag räknar inte med någon större avkastning. Eller ingen alls egentligen. Man får se det som en möjlighet att bidra till samhället. 

undefined
Nilsson hoppas att Visby Roma snart ska få spela i en ny arena - och nå sportsliga framgångar.

Nilsson ser som sagt många möjligheter och en ökad attraktionskraft med en ny arena. Att det kan få fler ungdomar att idrotta, att ön kan locka konserter och stora evenemang.

Framtidsdrömmen är med andra ord stor, och på frågan om var han hoppas att Visby Roma befinner sig om tio år svarar Nilsson så här: 

– Då ska vi slåss om SM-guld! 

Han skrattar till och rättar sig själv. 

– Nej, man får väl lägga ambitionsnivån lite mer... Men vinna allsvenskan? Varför inte? Det ser jag som en möjlighet, och det vore fantastiskt.