Polisledningen kallar in extra resurser till Gotland

Efter uthängningar, hot och hemfridsbrott mot en åklagare förstärker polisen på Gotland. Läget betecknas som en "särskild händelse" och poliser kallas från fastlandet. Polischef: ”Det saknar motstycke”.

6 oktober 2016 20:55

REDAKTIONSCHEFENS BLOGG: "Låt dem inte kapa debatten"

Efter de senaste dygnens händelser har beslutat att kalla in extra resurser. Under natten till fredagen anländer de första poliserna till Gotland.

– Det gör vi för att vi att ska se till att vi klarar av grunduppdraget som polisen har på Gotland och för att vi kan agera mot de här andra delarna, säger Torbjörn Nilsson, polisområdeschef.

Vad innebär "de här andra delarna"?

– Till exempel har vi personer som blivit utlagda på nätet, vi har egen personal som uppmärksammats på nätet och personal från åklagarmyndigheten som blivit uppmärksammad. Det är inget som vi tar lätt på, det är angrepp på rättsväsendet, säger Torbjörn Nilsson och syftar bland annat på att åklagare Mats Wihlborg utsatts för nattliga besök i sin bostad, och de hot som riktats mot de fem män som misstänks för den uppmärksammade våldtäkten.

LÄS MER: Åklagare fick hembesök – polisen utreder misstänkt brott

Han vill inte gå in på hur många poliser som kommer ner till Gotland.

– Vi får ner en hel del personal med olika typer av kompetenser för att kunna jobba mot det här fullt ut, något som vi anser är nödvändigt, säger Torbjörn Nilsson.

Hur ser du på situationen för er och hur det i övrigt är på Gotland?

– Man måste skilja på de här senaste helgerna och hur det är på Gotland i allmänhet. Gotland är förhållandevis, jämfört med andra ställen, väldigt tryggt och det är få brott om man jämför med övriga landet, säger Torbjörn Nilsson och fortsätter:

– Men det sätt folk nu agerat på saknar motstycke.

LÄS MER: De fem misstänkta för våldtäkten har släppts

Han menar att det varit ett högt tonläge i bland annat sociala medier och i övriga samhället. Torbjörn Nilsson säger att det är en del som klivit över gränsen.

– Att folk tycker saker är en sak och så kan man reagera på om man har mindre god ton.

Han säger även att det är flera personer som kan komma att misstänkas för brott.

– Jag är övertygad om att de som gått över gränsen här, de kommer att märka av det här. Vi accepterar helt enkelt inte att man tar lagen i egna händer som många uttrycker att man ska göra.

Det är inte bestämt hur länge polisen på Gotland ska vara förstärkt.

Det här är en "särskild händelse"

En "särskild händelse" går utöver polismyndighetens ordinarie verksamhet. När polisen ställer om till krisläge, en särskild händelse, fördelas resurserna om enligt särskilda rutiner.

Vid en "särskild händelse" går polisen upp i stabsläge. Då avsätts personer för att enbart arbeta med den särskilda händelsen.

En "särskild händelse" kan exempelvis ske vid våldsamma upplopp eller oroligheter i samband med manifestationer, sabotage eller bombhot, terroristangrepp.

Källa: krisinformation.se.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa