Korsningen i Gutebacken är potentiellt farlig

Korsningen Gutevägen/Söderväg som blivit omdebatterad sen trafikljusen slutade fungera och togs bort.

Korsningen Gutevägen/Söderväg som blivit omdebatterad sen trafikljusen slutade fungera och togs bort.

Foto: Felix Wedjesjö

Politiska debatter2024-08-28 14:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

Erik Fransson lyfter i sin ledare de frågor jag pekade på i min insändare i början av augusti 2024 och de förtjänar att upprepas. För det krävs en dialog mellan politiken och de boende i området och de som nyttjar vägen för att ta sig hem till andra delar av södra Visby. En dialog med de som påverkas av korsningens nuvarande utformning. 

När det gäller Guteväg/Gutebacken förefaller frågan ha blivit enorm – det handlar inte längre bara om korsningen utan om trafikljusen i hela Visby, partikelhalterna i hela Visby och (det lite oväntade) att inte ”leda lastbilar och annat” genom innerstaden. 

Fokus ligger på att INTE sätta tillbaka trafikljus. Trafikljus som kan styras för att släppa fram lite trafik från olika håll, i olika frekvens vid olika tid på dygnet. Nu är det som Fransson skriver Söderväg som blir huvudled och köerna ringlar långa på anslutande Guteväg. 

Att stopplinjen ligger långt bak och sikten är skymd hjälper ju inte. Kuddar? Det blir bara bättre om kuddar placeras på alla fyra anslutningar till korsningen, det vill säga även Söderväg. Men, vad skulle räddningstjänsten säga då? Jag minns den eviga debatten (för 15 år sedan) om den gatstensbelagda rondellen vid Norrgatt som var ett gissel för ambulanserna. 

Politiken är de som, precis som Mariette Nicander säger i sin insändare, har ansvaret även för de delegerade besluten. Det är bara politiken som kan bryta viskleken. Genom att efterfråga underlag, ta diskussionen och engagera sig i frågan. 

Visst, det behövs ett helhetsgrepp men det behövs också åtgärder här och nu för att hantera en potentiellt farlig situation. Nu. 

Anna Hrdlicka (L) 

Gotlands Folkblad

Debattartikeln är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.