Harry Carlsson, 81, om Flexhuset: "Det är på tiden"

Efter 11 års utdragna processer invigs på onsdag de första butikerna i Flexhuset, som både Harry Carlsson, hans son och sonson har kämpat för.

22 oktober 2017 13:00

1962 öppnade Harry Carlsson sin första butik, belägen på Adelsgatan i Visby. Det bar senare av till nya lokaler på Stenkumlaväg, en butik som fortfarande finns kvar på samma plats.

– Det har gått väldigt bra hela tiden. Jag har haft tur som alltid har haft bra personal, säger 81-årige Harry Carlsson.

De anställda är kanske den viktigaste beståndsdelen för att lyckas som handlare, menar han.

– Personalen har alltid ställt upp för kunderna, vilket man måste göra. Kunden ska alltid vara nöjd. Bra service, priser och fabrikat, säger han och får det att låta som en självklar och enkel ekvation.

Familjens handlarresa i Visby når nu på onsdag den 25 oktober en ny milstolpe i och med öppnandet av de två första butikerna i Flexhuset.

LÄS ÄVEN: Häng med in i Flexhusets nya butiker

Harry Carlsson, sonen Kenneth Carlzon och sonsonen Jonathan Carlzon har alla sin del i Flexhusets handelsplats. Trion är förväntansfulla och stolta.

– Det känns jättebra, men det återstår en hel del. Jag tror jättemycket på det här, lokalerna är jättefina, säger Harry Carlsson och låter blicken svepa över butikslokalen innan han tillägger:

– Det är på tiden.

Utmaningen har varit lång och mödosam. Processen har pågått i elva år. Utan omsvep medger Kenneth att känslan av "Äntligen" finns närvarande.

– Givetvis är det så. Det är blandade känslor, men det är skönt att ha nått hit och äntligen få göra det som vi hade för avsikt att göra med hela fastigheten.

– Det har varit mycket svett och blod på vägen med många turer fram och tillbaka. Självklart är man frustrerad över att det inte har gått snabbare.

LÄS MER: Björn Jansson ryter till om Flexhuset

Nu blickar de tre generationerna hellre framåt.

Är det fler butiker på gång i närtiden?

– Nej, inte i närtid. Nu ska vi först sätta det här på kartan, säger Kenneth.

Byggnadsnämnden gav i onsdags grönt ljus för handlarfamiljen att ta fram en ny planprocess för Flexhuset, vilken kan göra det möjligt för livsmedelshandel på platsen. Det har tidigare inte medgivits enligt rådande detaljplan.

– Det är en del vi har gått och väntat på. Det är fantastiskt skönt att det till sist har blivit möjligt.

Att potentiellt få en livsmedelshandlare på plats spelar en viktig roll för nästa tilltänkta fas – själva gallerian i Flexhuset.

– Vi tror att det kommer bidra. Det ger en öppning för hela området.

LÄS MER: Positivt besked för Flexhuset

Flera tilltänkta aktörer kan vara på väg. Hur många det är och vilka det rör sig om kan dock inte Kenneth Carlzon uttala sig om i nuläget, även om han skulle vilja.

– Dels har vi inte satt igång den processen fullt ut än och dels så råder det tystnadsplikt. Vi har kontakt med flera och en del förhandskontrakt som ligger. Tanken är att det ska komma hit aktörer som kompletterar utbudet på ett bra sätt.

Hur många butiker skulle ni vilja se här?

– Livsmedelstillståndet gör att den butiken tar ganska stor yta, så det blir en liten förändring i planen som vi har. Vi måste se över och planera det utifrån de som har anmält sitt intresse och se hur vi bäst får ihop det.

– Det är inget som är hugget i sten av de vi har varit i kontakt med, säger Jonathan Carlzon och fortsätter:

– Det har hänt saker på Östercentrum också. Går det snabbare där är det fullt naturligt att det är där vissa aktörer hamnar istället.

Innan gallerian kommer på plats är det således fortfarande en del jobb kvar, med ett antal bitar som ska falla på plats.

– Att bygga en galleria är inget självändamål för oss. Det vore jätteroligt att göra det, men då ska vi ha ihop en bra mix som gör att det blir ett bra komplement till Östercentrum.

Konkurrensen kommer inte enbart från Östercentrum. Handelsområdet Stenhuggaren har exempelvis växt ordentligt de senaste åren, med flera stora butikskedjor representerade.

Kenneth Carlzon lägger dock tonvikt på det positiva med den rådande konkurrensen.

– All handel kan man se som konkurrens, men samtidigt är det så att handel föder handel. Ju mer som händer inom handeln på Gotland så blir det bättre för alla, det låter konstigt men det är bevisat att det är så.

Så i själva verket gynnar konkurrensen er?

– Ja, det tror jag.

Så jobbar vi med nyheter
Jonas Bäckström