Björn Jansson ryter till om Flexhuset: "Jag skäms"

Före detta regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) är upprörd över hur illa regionen har behandlat ärendet med gamla Flexhuset i Visby. "Jag är mer fri att tycka till nu och kände att jag ville reagera", säger han.

19 september 2017 11:40

Det har gått elva år sedan familjen Carlsson köpte gamla Flexhuset och började planera för ett köpcentrum i lokalerna. De politiska och byråkratiska turerna har varit många. Under hösten kommer de första butikerna att slå upp portarna men nyligen sköts beslutet om att godkänna en livsmedelsbutik i fastigheten upp.

LÄS MER: Bakslag för planerad matbutik i ny galleria

Nu ryter före detta regionstyrelsens ordförande, Björn Jansson (S), till. I sin krönika i tisdagens Gotlands Folkblad skriver han att han numera skäms över hanteringen av ärendet:

"Jag har slutat förvånas över hur illa politikerna och tjänstemannaorganisationen hanterat detta segdragna ärende. Jag skäms numera".

Björn Janssons krönika i Gotlands Folkblad

Varför går du ut och kritiserar det här nu?

– Jag är mer fri att tycka till nu och jag kände att jag ville reagera. Ägarna har inte fått ett helt igenom schyst bemötande. Det har varit en sådan seg historia. Det känns inte bra.

Under mer än två år var Björn Jansson regionens högste politiker. Men han tycker inte att han har så stor del i att ärendet har misskötts.

– Det är klart att jag har haft visst ansvar men jag har inte haft något direkt med den processen att göra.

Att det har tagit hela elva år att få köpcentret och rondellen bredvid att bli verklighet skyller han istället på politikerna i byggnadsnämnden och tekniska nämnden, samt tjänstemännen. Det finns inga rimliga förklaringar till att det ska ta så lång tid, menar Björn Jansson.

– Det har funnits ett motstånd mot ett köpcenter där, både bland politiker och på tjänstemannasidan.

Menar du att de medvetet har förhalat processen?

– Det är så jag känner eftersom det har tagit så otroligt lång tid.

Han pekar inte ut några särskilda tjänstemän eller politiker men säger att även hans partikollegor i Socialdemokraterna har en skuld i att det blivit som det blivit.

– Om man inte vill ha ett köpcentrum där måste man vara tydlig med det istället för att bråka och låta det ta så lång tid.

Tror du att utvecklingen i Visby hade sett annorlunda ut om gallerian i Flexhuset hade blivit verklighet snabbare?

– Det är en hypotetisk fråga. Köpcentret vid Stenhuggaren har funnits i planeringen i runt 20 år så den hade inte påverkats.

Vad tycker du själv om en galleria i Flexhuset då?

– Jag tycker att ägarna ska få utveckla det till ett köpcentrum och att det också är möjligt med en livsmedelsbutik där, säger Björn Jansson.

LÄS MER: Efter elva år byggs det "äntligen" i Flexhuset

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg