Sopsaltning driver på kostnaderna för halkbekämpning

Simon Hoffman, enhetschef vid Region Gotlands teknikförvaltning, svarar på hur man tänker kring halkbekämpning.

Insändare2023-12-01 13:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är glada att många väljer cykeln som transportmedel för sig och sin familj. Precis som Caroline Svensson skriver i sin insändare är förhoppningen med testet att halkbekämpa med granitkross i vinter att vi ska få en bättre luftkvalitet som gör att vi kan leva och bo i Visby i framtiden.

Som det är nu så har vi överskridit miljökvalitetsnormen för höga partikelhalter (PM10) och det innebär att vi behöver vidta åtgärder som gör att vi får ner halterna. Ett annat led i detta är att arbeta för att främja cykel-, gång- och kollektivtrafik som transportmedel före biltrafiken.

LÄS MER: ”Svårt att förstå regionens syn på dubbdäck”

Att använda granitkross som halkbekämpning görs i dag i många kommuner i Sverige. Under vintern kommer vi att testa detta i hela Visby med omnejd istället för kalkkross samtidigt som vi utför fler mätningar.

Alternativet sopsaltning som beskrivs i insändaren skulle troligtvis också fungera alldeles utmärkt, men är kostnadsdrivande då det kräver att ett arbete med att ständigt påföra nytt material för att det ska ge den effekt som efterfrågas. Det är dock inte uteslutet att vi kommer behöva testa även detta i framtiden.

Vi hoppas att Caroline Svensson slipper fler punkteringar framöver och att valet av vinterdäck på cykeln gör att risken för detta minskar.