Som en del i omställningen strävar vi efter att, oavsett årstid och väderlek, cykla vi till och från förskola och arbete.
För att möjliggöra cykelpendlingen under den kallare delen av året bistod cykelverkstaden oss med att sätta dubbdäck på cykeln som transporterar barnen i cykelvagn till och från förskolan. Detta skedde för en knapp vecka sedan och kostade oss knappt 2 000 kr. Precis som många andra hushåll lever vi med små marginaler och bytet till dubbdäck blev därför en stor kostnad för oss, men som vi prioriterade för att kunna låta bilen stå parkerad.
LÄS MER: ”Sitter som nålar i däcken” • Reparatörerna om punkteringarna
Vi hann cykla en arbetsvecka innan den granitkross som Region Gotland spridit på gång- och cykelvägar punkterade vårt framdäck. Ett sylvasst gruskorn satt djupt inborrat i däckgummit och hade lyckats punktera slangen. Vi förstår att de höga partikelhalterna i luften behöver hanteras och att kalkgrus därför inte fungerar som halkbekämpare, men hur har (jag antar Teknikförvaltningen?) kommit fram till att granitkross är en lämplig ersättare? Varför har alternativ som sopsaltning eller kubiserat grus valts bort?
LÄS MER: Ny metod mot halt väglag i hela Visby
Cykelfrämjandet och Statens väg- och transportforskningsinstitut uppmanar alla Sveriges kommuner och regioner att i större utsträckning använda sopsaltningsmetoden för att göra cykling till ett attraktivt transportsätt året om. På Region Gotlands hemsida uppmanas vi (medborgarna) till att välja cykeln och det står att ”Förutsättningarna för cykling på Gotland är mycket goda”. Jag vet inte om jag håller med om att så är fallet när det halvårsvis ligger sylvasst grus där vi ska trampa fram? Jag och min familj känner stor besvikelse över det punkterade däcket och fick invänta den 27:e för att kunna bekosta en reparation. För miljöns och våra barns skull tänker vi fortsätta cykla, men jag antar att vi gör klokt i att försöka budgetera för åtminstone ett par slangbyten i månaden fram till april? Om inte Region Gotland kan tänka sig att se över möjligheten att hantera halkan på ett mer cykelvänligt sätt?