Regionen kommer den här vintersäsongen att utöka sitt test med granitkross som halkbekämpningsmedel i stället för den kalkkross som man använt hittills. Mätningar i Visby visar sedan tidigare att antalet små partiklar i luften överskrider miljökvalitetsnormen, och ett tillskott i budgeten har gjort att insatser för förbättrad luftkvalitet i Visby kan fortsätta och intensifieras.
Att byta kalkkross mot granitkross är en sådan åtgärd. Simon Hoffman är chef för enheten underhåll- och anläggning vid regionens teknikförvaltning:
– Granitkrossen har en annan hårdhet i stenen och det vi har sett är att graniten inte blir lika nermalen av fordon som kalkstenskrossen blir. Vi har också pratat med andra på fastlandet som använder granitkross, och där har man sett en förbättring. Så vi förväntar oss att det ska bli mindre damm, säger han.
I samband med bytet till granitkross kommer extra mätstationer sättas upp som kommer mäta luftkvaliteten fram till april nästa år. Därefter ska all data anlyseras för att se om det gjort någon skillnad.
– Tidigare har vi haft kalkstenskross på gång- och cykelbanor, och sand i gaturummet. Men nu blir det granitkross överallt, även på Färjeleden som är Trafikverkets, säger Simon Hoffman.
Hur blir det med salt i år?
– Om det behövs för att säkerställa framkomligheten så kommer vi – precis som Trafikverket gör på Färjeleden – att lägga ut torrsalt i lasarettsbacken. Men bara om behovet uppstår.
Efter första testet med granitkross klagade flera på punkteringar på sina cyklar. Har ni tagit till er av de åsikterna?
– Ja det har vi. Jag har pratat med cykelhandlare och Cykelfrämjandet, samt tittat på hur man hanterar det här på fastlandet. De ärenden vi har fått in har jag också kikat på och visst har det förekommit en del punkteringar, men snart anordnas en cykelfrukost där vi tar upp det här ämnet. Vi vill så klart promota vintercykling. På fastlandet upplever man inte att det här är ett så stort problem, och de inbitna vintercyklare jag pratat med tipsar om vinterdäck till cykeln. Problematiken är luften, och det är den vi vill förbättra.
Men smakar det så kostar det. Jämfört med kalkkross är granitkross mer än dubbelt så dyrt enligt Simon Hoffman. Men någon exakt siffra kan han inte ge oss.
I snitt gör regionen av med mellan 1 200 – 2 500 ton kalkkross årligen.