Ny guidebok berättar om ringmurens ”ärr”

För två år sedan gavs en guidebok om ringmuren ut i lämpligt fickformat. Nu är det dags för ytterligare en att ta med sig på promenaden runt muren.

En av de bilder som Karl Melander bidragit med till den nya guideboken om Visby ringmur.

En av de bilder som Karl Melander bidragit med till den nya guideboken om Visby ringmur.

Foto: Karl Melander

Visby2023-04-08 17:01

Det saknas inte litteratur om Visby stadsmur. Det finns allt från stora planschverk till små guideböcker, akademiskt genomarbetade verk till populärvetenskapliga böcker. Inte undra på intresset, ringmuren är Nordens största medeltida byggnadsverk och en viktig anledning till att Visby utsågs till världsarv 1995.

2021 gav Kristian Tallroth och Marie Blomé ut en guidebok om ringmuren. Nu ger Fornsalens förlag ut en guidebok att ta med sig på en vandring längs muren. ”Upptäck Visby ringmur” är författad Anders Andrén, som förutom senior arkeologiprofessor är sommargotlänning i Herrvik.  

Det är inte första gången Anders Andrén skriver för Gotlands Museum. När museet 2021 gav ut Gutasagan på nytt var hans uppdrag att kommentera sagan och visa platser i Gutasagan som skulle kunna ha en verklig historisk bakgrund. Kommentarerna ger anledning att besöka bland annat Gutnalting i Roma, S:t Olofsholm och Torsburgen.

undefined
Ringmuren runt i solnedgången.

Men nu gäller det ringmuren. Den behandlade Anders Andrén översiktligt i ”Gotlands medeltida historia” som han för tiotalet år sedan skrev på uppdrag av förlaget Historiska Media. Guideboken om muren gav möjlighet till en mer detaljerad beskrivning.

– Jag trodde det skulle bli enkelt om jag läste och tolkade Eckhoff och Janses tidigare verk (från 1922 och 1935). Det är viktiga verk, men otroligt svåra att förstå. Eckhoff ägnade 25 år att studera ringmuren, och hans text är både ålderdomlig och svårtolkad, berättar Anders Andrén.

För att förstå texten fick Anders Andrén ta med sig Eckhoffs verk på vandringar runt muren. Och nu tror han att ett missförstånd har klarats upp. När Waldemar Falck gav ut sin guidebok över muren för drygt 30 år sedan antog han att bräschen mellan Kvarntornet och Österport var ett ”ärr” från inbördeskriget 1288. Anders Andrén kommer fram till att bräschen sannolikt är ett resultat av den svenska härens stormning av Visby i december 1448.

– Jag har ägnat rätt mycket tid åt ringmurens ”ärr”. Det finns förutom Valdemarsmuren sex andra bräscher som bär spår av strider.

undefined
Soligt väder och solnedgång över Nordergravar och ringmuren.

När Anders Andrén skrev ”Gotlands medeltida historia” intresserade han sig bland annat för Kruttornets tvillingtorn, som det finns rester av i källaren i landshövdingens residens. Nu skriver han mer om tvillingtornet, och visar skisser av källarens tjocka murar.

– Jag känner förra landshövdingen Cicci och fick komma ner i residensets källare och söka resterna. Det gav kanske inte så mycket. Ritningarna som gjordes efter uppmätningar på 1700-talet ger en bättre bild, säger Anders Andrén.

Guideboken omfattar drygt 130 sidor. Den inledande delen, om murens historia och strider vid muren, kan man gott läsa hemma. När man sedan beger sig ut på promenad är boken indelad i fyra avsnitt, uppdelade geografiskt. Första delen behandlar sjömuren, sedan följer Nordermur, Östermur och Södermur upplagt medsols. Anders Andrén har haft fotografen Karl Melander med sig på vandringen. Det finns många både illustrativa och vackra bilder, där muren ofta får fånga kvällssolens varma ljus.

undefined
”Upptäck Visby ringmur” är den tredje utgåvan i Gotlands Museums serie med guideböcker, och har samma layout som de tidigare.

”Upptäck Visby ringmur” är tredje delen i en serie guideböcker från Gotlands Museums förlag. 2017 gavs ”Upptäck Gotland” ut med tips om 101 besöksmål på ön. Den följdes upp med ”Upptäck Visby” 2019. Båda finns i tyska och engelska versioner. ”Upptäck Visby ringmur”, tryckt i 2 000 exemplar, finns än så länge endast på svenska.

Visby ringmur

Längd: 3,4 kilometer

Höjd: Mellan 6 och 9 meter.

Byggperiod: 125 år, från 1200-talets första hälft till mitten av 1300-talet, med tillägg under 1400-, 1500- samt början av 1700-talen.

Byggnadsteknik: Skalmur, det vill säga med murade yttersidor i jämna skift, med mer ojämna stenar i murens inre som ett slags utfyllnad.

Strider vid muren: 1288 inbördeskriget, 1361 danska erövringen, 1394 Vitalianernas angrepp, 1398 Tyska orden, 1448-1449 Svensk erövring, 1525 Lübecks härjningar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!