Alla har de drabbats av Länsstyrelsens hårda tolkning

Max Hansson, Sudersannas och Fidepuben har alla drabbats av Länsstyrelsens hårda tolkning av strandskyddet.

Bilden är ett montage med bilder från Sudersannas och Fidepuben vilka bägge fått smaka på Länsstyrelsens hårdragning av strandskyddet.

Bilden är ett montage med bilder från Sudersannas och Fidepuben vilka bägge fått smaka på Länsstyrelsens hårdragning av strandskyddet.

Foto: Montage (Dennis Pettersson och Lasse Linusson)

Ledare2024-05-13 14:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För någon vecka sedan skrev jag en ledare runt den affär som fick Marianne Samuelsson att sluta som Landshövding på Gotland. Där den numera avlidna Max Hansson, grundare och då ägare till Payex drabbades av stora problem med tolkningen av strandskyddet. Det här var för närmare 20 år sedan, men det som hände Max Hansson kan ha drabbat fler.

När Sudersannas i mars 2021 fick dispens från strandskyddet var det efter en tuff intern diskussion på Länsstyrelsen. Slutligen körde dåvarande länsrådet Peter Molin över sina tjänstepersoner och Sudersannas fick möjlighet att bedriva sin verksamhet i ytterligare tre år. Det som skiljer den här händelsen från den som fällde Samuelsson, förutom smyginspelade samtal, är att ingen överklagade Peter Molins beslut. Eller rättare sagt, den överklagan som lämnades in drogs tillbaka. Så vi vet inte om det var Peter Molin eller Länsstyrelsens tjänstepersoner som hade rätt.

Inför årets sommarsäsong ansökte Sudersannas än en gång om förlängd strandskyddsdispens då den förra från 2021 löpt ut. Nu fanns varken Peter Molin eller någon annan på Länsstyrelsen som kunde stå upp för den mildare tolkningen av strandskyddslagen och följdriktigt fick Sudersannas nej på sin ansökan. Vad jag vet har ingen överklagat det beslutet, så vi kommer inte få veta vilken tolkning av lagen som är den riktiga. Något jag tycker är synd. Men jag förstår Sudersannas ägare som inte orkar ta striden, då överklaganden tar tid, kostar pengar och inte skulle lösa deras problem inför denna sommar.

Men några som haft både ork, vilja och ekonomisk möjlighet att dra sitt strandskyddsärende vidare genom att överklaga beslutet är ägarna till Fidepuben. De drabbades 2021 av något som i mångt och mycket påminner om det som Max Hansson drabbades av. Det vill säga inte bara ett negativt besked på ansökan om strandskyddsdispens utan även en polisanmälan för miljöbrott och hot om vite gällande redan uppförda byggnader. Men även i det här ärendet visar det sig att Länsstyrelsens hårda tolkning av lagen var fel, samt att Länsstyrelsen handlagt ärendet utifrån en felaktig karta där strandskyddsgränsen hamnade längre upp på land än den ska vara. 

Den förundersökning som polisanmälan ledde till lades snabbt ner och efter två års förhandlingar och överklaganden i olika domstolar gav mark- och miljööverdomstolen Fidepuben rätt till strandskyddsdispens i de delar som Fidepubens ägare valde att överklaga.

Man kan fundera på hur många fler som drabbats av den felaktiga kartan och därmed förhindrats att bygga något på mark som uppenbart inte ingår i strandskyddet, samt om den nya bedömningen av strandskyddslinjen implementerats i Länsstyrelsens handläggning av nya ärenden.

Under behandlingen av Max Hanssons strandskyddsdispens fanns Marianne Samuelsson som klok motvikt mot tjänstepersonernas felaktiga tolkning av lagen. Hon fick gå. 

Peter Molin fick också utstå kritik från tjänstepersoner på Länsstyrelsen men hans tid var då redan räknad och beslutet som gav Sudersannas den tillfälliga dispens 2021 var ett av hans sista innan han gick i pension.

Vem som i dag står för de mer med lagen överensstämmande tolkningarna vet jag inte men jag hoppas att det är någon, annars kommer betydligt fler att drabbas och då i det tysta.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.