Det är verkligen inte biogasen som stinker

Tycker du att biogasen på Gotland blivit dyr? Det kan man hävda. Men absolut inte i jämförelse med vad man får betala på annat håll.

Det gör däremot behandlingen av biogasproducenterna.

Det gör däremot behandlingen av biogasproducenterna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2023-10-18 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under en längre semester har jag fått anledning att kuska runt en del på fastlandet, både i sydlig och nordlig riktning och även utomlands. Ingenstans var biogasen billigare än den är på Gotland. Tvärtom. Överallt var biogasen så mycket dyrare att det, till skillnad mot på ön, faktiskt lönar sig att köra på bensin istället. Och då är ju syftet med att skaffa sig en miljöbil tämligen förfelat.

Senaste jag kollade upp priserna på olika håll i Sverige var biogasen överlägset billigast på en mack i Östersund. Därefter följde en liten kedja med mackar på ett fåtal orter i Sverige. Sedan kom Gotland.

Det brukade inte vara så här. Det brukade löna sig – i hela Sverige – att verkligen tanka sin biogasbil med biogas. Huvudskälet till att det ofta inte är så längre är den EU-dom från i våras som innebär att det undantag upphävdes, som tillät Sverige att rimliggöra beskattningen av biogasproduktionen. Detta skapade problem som fortfarande saknar en lösning.  Tidningen Energi skrev i somras att:

"Ett nytt godkännande från EU-kommissionen kan tidigast komma under andra halvåret 2024 med konsekvensen att beskattningen lägger en död hand över biogasmarknaden."

GA gav häromveckan exempel på hur detta kan gestalta sig i en artikel om biogasproduktionen på Gotland. Biogas Gotlands ordförande Magnus Ahlsten gav där en förklaring på varför biogaspriset vid pump för privatbilister inte ökat lika mycket på Gotland som på fastlandet.

De av EU-domen orsakade skattekostnaderna tar man hittills bara ut av avtalskunderna. Men:

– Så kan vi inte fortsätta hur länge som helst. Blir skatten kvar måste vi höja priset med 4:50 kronor per kilo för alla.

Dessutom riskerar planerade investeringar i ny biogasproduktion att aldrig blir av, så länge nuvarande orimligt oförmånliga villkor består: Magnus Ahlsten igen:

– Skatten är väldigt avgöranden för oss. Blir den kvar så blir det ingen satsning.

Branschen har redan tvingats leva alltför länge i total osäkerhet om vad som ska gälla i framtiden. Det är inte regeringen som har orsakat det limbo som biogasproducenterna nu lever i, men den bär ansvaret för att lösa problemet och hittills har den inte gjort mycket för att återskapa framtidstron för branschen.

Hur rimligt är för övrigt EU:s ensidiga fokus på elbilar, när dessa bilar i somliga länder laddas med el från kolkraft, samtidigt som biogas som görs på avfall straffbeskattas?

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.