Det finns inget förslag om en turistskatt

Så det är självklart att Gotlands förenade besöksnäring varken kan säga bu eller bä. Det kan ingen annan heller.

En innehållslös liten försöksballong från Almedalsveckan.

En innehållslös liten försöksballong från Almedalsveckan.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ledare2024-07-01 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Allt som finns är regionstyrelsens ordförande Meit Fohlins (S) önskan om mer pengar till Region Gotland. Vi vet inte hur den ska tas ut. Vi vet inte hur stor den ska vara. Vi vet ingenting om hur den skulle påverka turistströmmarna eller besöksnäringen. Vi vet ingenting om vilka ambitioner Regionen skulle ha med skatten, förutom att generera pengar till sig själv. Som jag skrev i en ledare häromdagen så vet inte Region Gotland vad den ska ha turistskatten till, förutom i ett begränsat avseende.

Är turistskatten något mer än en förflugen och odefinierad idé i form av ett plötsligt in fall från Regionstyrelsens ordförande? Det verkar inte så. Koalitionspartnern Moderaterna är inte vidtalad. Utspelet tycks inte vara förankrat någon annanstans heller.

Så det finns egentligen ingenting för Gotlands förenade besöksnäring att ha synpunkter på. Det är inte ett dugg konstigt att verksamhetsledaren Erik Öhrn väljer att passa på frågan.

Det finns dock anledning att notera hans farhågor för att branschens regelbörda och administrativa plikter, som redan är alltför omfattande, ska bli än mer betungande. Oron är befogad och det är omständigheter som är värda att hålla i minnet om man någonsin ska gå från ytterst vag idé till någon form av genomförande.

Om nu besöksnäringen är en sådan förlustaffär för Region Gotland, är det då för övrigt inte egendomligt hur Region Gotland placerat den i centrum för Gotlands framtid?

Den regionala utvecklingsstrategin Vårt Gotland 2040 säger visserligen:

"Gotland har ett varierat näringsliv, men en låg andel tillverkande företag och stort säsongsberoende. Branscher som kan bidra till sysselsättning året runt behöver stimuleras och fler företag attraheras att etablera sig på Gotland."

Men samtidigt har besöksnäringen, tillsammans med mat- och livsmedelsnäringarna, pekats ut som styrkor och viktiga potentiella utvecklingsområden. Besöksnäringen är och har länge varit central för Regionens planer för framtiden. Ja, Region Gotland har till och med valt att börja tolka planer och bygglov så att en stugby som blivit bostadsrättsförening ska tvingas ägna sig åt korttidsuthyrning, vad ägarna än önskar. Och nitton liknande ärenden väntar på att prövas.

Om besöksnäringen är en sådan börda, varför anstränger sig då Region Gotland för att öka belastningen?

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.