Det har väl inte precis varit som under färjeupproret för drygt tio år sedan. Under Almedalsveckan 2012 demonstrerade 7 000 personer för bättre färjepriser. Tänk om dåtidens demonstranter vetat vad som väntade. Men under årets vecka har de gotländska invändningarna ändå varit mindre framträdande än då.
Lördagens GA rapporterade från seminariet i Almedalsveckan om frakt- och biljettpriserna där trafikutskottets ordförande Ulrika Heie (C) som uppmanade Gotland att fortsätta ligga på om färjepriserna.
Det är lättare att vara opposition än regeringsunderlag.
Mest effektivt under Almedalsveckan har kanske ändå varit att många av veckans besökare rest med färjan och tvingats betala dess priser. Eller det är kanske snarare arbetsgivare och uppdragsgivare som betalat. Men det har dock blivit tydligt hur dyrt det har blivit.
Intrycket dämpas dock av den allmänna prisuppgången. Det saknas inte tillfällen även i andra sammanhang att höja på ögonbrynen inför prisutvecklingen
Destination Gotland komplicerade bilden i måndags GA, med information om bokningsläget i sommar. Under högsäsongen är bokningsläget i nivå med rekordåret 2019, före pandemin.
Det kan låta bra. Men hur bra är det egentligen under omständigheterna, när kronkursen är unikt låg och hjälper Gotland att hävda sig mot internationella resmål?
Men bokningsläget under högsäsong är nog ändå inte det som är mest relevant för att bedöma färjeprisernas effekter. Personligen är jag mer bekymrad av hur färjepriserna påverkar Gotlands övriga näringsliv, öns ekonomiska utveckling och viljan att bosätta sig på ön. Det är lättare att svälja höga färjepriser vid ett enstaka besök som turist än när man ska fatta mer långsiktiga beslut om bosättning eller företagande. Hur påverkas exempelvis viljan att bosätta sig på en ö, när man har färsk erfarenheter av hur dyrt det kommer att bli för familj, släktingar och vänner att hälsa på? Gotland är en attraktiv plats, men exempelvis färjepriser och bostadsmarknad bidrar till att hämma utvecklingen.
Inför den påbörjade upphandlingen av trafiken från 2027 så var Trafikverkets överdirektör Francisca Ramsberg intressant:
– Det ska in ett beredskapsperspektiv i upphandlingen, och det ska alltid finnas en rätt att dra tillbaka ett avtal om det är ett dåligt läge, eller om ägarstrukturen förändras.
Vi vet ju ännu inte exakt vad dessa hänsyn innebär för upphandlingen. Men det är hänsyn som kan gagna Gotlands intressen av goda förbindelser med fastlandet, beroende på hur de får påverka upphandlingen.