Nu avslöjar DG bokningsläget inför högsäsongen

Prisdebatt, ilska och namninsamlingar. Destination Gotland har haft det hett om öronen. Någon negativ effekt på resandet under sommaren syns dock inte i dagsläget.

Destination Gotland går vanligtvis inte ut med siffror, men nu berättar man om bokningsläget.

Destination Gotland går vanligtvis inte ut med siffror, men nu berättar man om bokningsläget.

Foto: Malin Stenström

Gotland2023-07-03 06:45

Efter Almedalsveckan väntar ett antal högintensiva veckor för den gotländska besöksnäringen. Till kryssningkajen ankommer den ena bjässen efter den andra, flygplatsens ankomster och avgångar är till antalet mångdubbelt jämfört mot lågsäsong och vid Destination Gotlands terminal smattrar ljudet från rullväskornas hjul mot asfalten under närmast alla dygnets timmar.

Hur sommarsäsongen ska bli har på förhand varit lika ovisst som omdiskuterat. Inflation, krig i Europa och höjda biljettpriser på färjorna har lett till spekulationer om risken för en sval turistsommar.

Nu har Destination Gotland släppt siffror som vittnar om att bokningsläget är allt annat än dåligt. Bolaget, som vanligtvis inte kommunicerar siffror över antalet resenärer, uppger att antalet bokningar inför högsommarveckorna är i nivå med rekordåret 2019. 

Då, under juni och juli 2019, gjordes 690 000 resor med Destination Gotlands färjor. Enligt bolaget ökade resandet under årets midsommarhelg med drygt fem procent jämfört med 2019.

Så, vad betyder det? Kanske att turisterna inte är så priskänsliga, eller att Destination Gotland lyckats väl med sina kampanjer och sin dynamiska prismodell.

– Det finns ett stort prisspann på biljetterna och sedan så har vi ju även kunnat sänka priset några gånger under våren, vilket är kopplat till sänkta bränslepriser. Vi har även haft ett flertal kampanjer under året, säger sälj- och marknadschefen Adam Jacobsson.

undefined
Adam Jacobsson är sälj- och marknadschef på Destination Gotland.

Att kronan är svag kan vara ytterligare ett skäl till att svenskar, och även internationella turister, väljer Sverige framför exempelvis euroländerna vid Medelhavet.

– Jag tror också att trenden med hemester finns kvar efter pandemin, att resenärer väljer Sverige. Den trenden tror vi håller i sig framåt också. Sen blir också Sverige och Gotland intressant för internationella gäster kopplat till den svaga kronan.

Den nya dynamiska prismodellen, som påminner om hur det fungerar för flyg och tåg, bygger mycket på utbud och efterfrågan. Därför kan det vara svårt att veta när det är som bäst att boka sin biljett. Men enligt Adam Jacobsson har man hittills inte sett några förändringar i bokningsmönstret.

– Det är för tidigt för att dra någon slutsats nu för den här sommaren, men tittar vi historiskt så bokar cirka 30 procent av våra resenärer innevarande månad. Så det finns en viss spontanitet, vilket det kan finnas flera anledningar till. Det är till exempel ganska mycket kopplat till vädret.

När Destination Gotland aviserade sin kraftiga prishöjning var det flera som trodde det skulle innebära dödsstöten för turismen. Att färre och färre skulle ha råd att åka, vilket skulle slå mot besöksnäringen. Dessa farhågor verkar generellt sett inte införlivas, trots att färre har råd med Gotlandssemestern så fylls båtarna och flygen ändå.

Adam Jacobsson vill emellertid inte säga att personerna som på förhand målade upp mardrömsscenarier för turismen hade fel.

– Det är för tidigt att säga något om hela sommaren, utan det här är en tendens vi ser just nu. Men vi tror inte att vi kommer upp i rekordnivåer för hela sommaren.

undefined
Andreas Carlson, infrastrukturminister, tar emot protestlistan från Yvonne Lindby.

Under året har debatten om priserna på biljetter stundtals varit infekterad. Delar av besöksnäringen har även larmat om att det kommer att bli den sämsta sommaren någonsin. Lokalpolitiker har krävt snabba beslut, krafttag och statligt stöd, lantbruket och transportsektorn har larmat och häromveckan lämnades en protestlista med 12 500 namn över till Infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson (KD).

Trots all uppståndelse så tycker Adam Jacobsson att den värsta stormen lagt sig något.

– Debatten har engagerat väldigt mycket, men vi ser att den har klingat av något mot slutet vilket kan kopplas till sänkta priser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!