Jag har inget problem att förstå hyresgäster som fasar inför tanken på en hyreshöjning upp emot tio procent. Men det är ändå vad både Gotlandshem och fastighetsägare på fastlandet nu talar om.
Men jag gissar att medlemmar i bostadsrättsföreningar (som undertecknad) kommer att få uppleva en liknande utveckling för sina avgifter. Eller ännu värre. Och det finns ingen att förhandla med, utom möjligen de andra medlemmarna. Ökade kostnader måste täckas.
Nyligen kunde vi läsa om Snäckbacken, där avgifterna i en ny bostadsrättsförening höjdes med 20 procent, innan ägarna ens flyttat in.
En stor andel av bostadsrättsägare har ju också lånat pengar för att kunna köpa sina lägenheter. Nu tvingas de bära höjda räntekostnader. Och föreningen har ofta också lån.
Värst kostnadsökningar drabbar nog ändå villaägarna. Speciellt de som värmer sina hus med elektricitet. Men även andra värmekällor har ju blivit dyrare. Om man exempelvis inte kan elda med egenproducerad ved. Men det är det ju inte så hög andel värmebehövande som kan.
Villaägare är i genomsnitt ännu tyngre belånade än de som bor i bostadsrätt och räntekostnaderna ökar därför desto mer. De som saknar marginalerna för att finansiera alla ökade kostnader kan tyvärr tvingas sälja och lämna sina hem, om läget fortsätter att förvärras. Det sker i så fall på en marknad med fallande priser. Det kan bli en extra smäll för de som köpt relativt nyligen och inte fått uppleva mycket av prisuppgång. Och de som köpt nyligen är ju också ofta tyngst belånade.
Inom Gotlandshem har man länge hållit ner hyreshöjningarna samtidigt som man inte underhållit och renoverat som man egentligen borde. Flera år i rad har hyresförhandlingarna strandat och slutat i Hyresmarknadskommittén. Nu har man stigande kostnader, små marginaler och en underhållsskuld som det vore kapitalförstöring att ignorera. Gotlandshems vd Joakim Martell beskriver i en intervju läget för delar av företagets bestånd av lägenheter som att det "är fastigheter som är i så dåligt skick att de knappt går att bo i snart".
Hyresgästföreningen kan kanske vara framgångsrik i att begränsa de hyreshöjningar som motiveras av ökade kostnader. Men på sikt innebär det att man binder ris för egen rygg. Det har man redan gjort.
Hyresrätt är en dyr boendeform med hög servicegrad, men samtidigt tillhör många hyresgäster dem som har minst utrymme att ta ekonomiska smällar. Det är en olycklig kombination och det blir extra tydligt när rusande kostnader driver upp hyrorna. Men det finns ingen annan som betalar.
Det är säkert ingen tröst, men stigande priser och räntor slår lika hårt, eller hårdare, mot andra boendeformer.