Nyss hemkommer från Helsingfors kan jag konstatera att även i storstäder med omfattande erfarenheter av vinterväglag så är det en utmaning att tillhandahålla goda villkor för hjulburna trafikanter och även för fotgängare. I delar av staden kunde man kliva på med självförtroende. Men under stora delar av varje promenad fick man försiktigt vagga fram som en pingvin med ömma fötter.
Tillbaka på ön så borde jag kanske bli förvånad över att Region Gotland även under en besvärlig snöröjningsvinter är kapabel att återigen överväga dubbdäcksförbud som en metod för att förbättra luftkvaliteten i Visby.
Men jag har ju tidigare skrivit, exempelvis i november, om hur svårt det är att få grepp på Regionen i dubbdäcksfrågan.
Visby är en genomblåst stad på en förhållandevis glest befolkad ö med begränsad trafik. Luftkvaliteten borde vara en hanterbar utmaning även utan dubbdäcksförbud. Speciellt som man bestämt sig för att salt är en styggelse som inte har på öns vägbanor att göra och att många är beroende av att i och för egen maskin kunna ta sig till och från Visby på ett säkert sätt. Trafikverket konstaterar på sin hemsida, i en jämförelse mellan dubbdäck och andra vinterdäck, att:
"Dubbdäck ger bättre väggrepp på våt is."
Våt is är ett vanligt väglag på en ö där temperaturen ofta pendlar kring nollan.
Nu behöver det förstås inte röra sig om ett totalt dubbdäcksförbud utan att förbud som rör delar av vägnätet i Visby. Om det inte blir alltför omfattande kanske det ändå blir möjligt att navigera för den som anser sig beroende av dubbdäck, men då måste man nog också sätta frågetecken för hur effektivt ett sådant begränsat dubbdäcksförbud blir när det gäller att förbättra luftkvaliteten. Och om ett dubbdäcksförbud bara skulle omfatta ett begränsat antal gator, vore det då inte lämpligt att istället markant höja ambitionen för städningen av just dessa problematiska gator för att minska mängden partiklar som virvlas upp i luften?
Det förekommer dubbdäcksförbud lokalt i Sverige, i delar av Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Malmö. Det är saltade storstäder med omfattande kollektivtrafik. I det sammanhanget ter sig ju ett dubbdäcksförbud på Gotland som en tämligen extrem åtgärd som komplicerar livet på ön, framför allt för dem som bor på landsbygden och behöver kunna ta sig till arbetet i Visby på ett säkert sätt.