Även energiproduktion som många ser som av den grönare sorten har miljökonsekvenser. Planerna för Gotlands största anläggning för att generera solenergi skuggas av en liten pungmes som kanske inte ens finns på platsen. Hur det blir avgörs väl bland annat av pungmesutredningen som ska genomföras. Magnus Lindby, vd på Roma grus (som är med i projektet), verkar inte alls uppgiven.
Vindkraftens miljökonsekvenser är frekvent debatterade. Solenergin diskuteras inte alls i samma utsträckning. Men även om de, när anläggningarna väl står på plats, kan producera el utan koldioxidutsläpp så har de andra miljöeffekter. De tar exempelvis stora arealer i anspråk. Väldiga arealer, om de ska vara de huvudsakliga energikällorna
Den amerikanske miljökämpen Michael Shellenberger, som jag tidigare har skrivit om, trodde från början att det skulle vara oproblematiskt och odelat positivt för miljön att gå över till förnyelsebara energikällor. Med tiden kom han att ändra uppfattning. Bland annat för att det är svårt att upprätthålla ett pålitligt elnät på basen av så leveransosäkra energikällor. Men kanske främst på grund av miljöeffekterna av sol- och vindenergi som han såg hemma i Kalifornien i form av bland annat habitatförluster för djurlivet.
Michael Shellenberger har med åren utvecklats till en stark anhängare av kärnkraft, som han anser vara den säkraste och människovänligaste energikällan som kan försörja världens energibehov.
Men är den begränsade habitatförlust som en solenergianläggning på Gotland skulle innebära verkligen ett stort problem? Sverige behöver mer energiproduktion och en av solenergins fördelar är att anläggningarna inte är 250 meter höga och påverkar landskapet vida omkring.
Pungmesen beskrivs som extremt hotad av länsstyrelsen. Men det är i ett väldigt snävt svensk perspektiv. Sverige befinner sig precis i kanten av pungmesens utbredningsområde. Den sågs för första gången i Sverige så sent som 1965. Första kända häckningen var på 70-talet. Så den är ovanlig här. Men desto vanligare i andra länder. På Wikipedia kan man om pungmesen läsa:
"Pungmesen häckar i stora delar av Eurasien, endast sporadiskt i västra Europa medan den är talrikare i Öst- och Sydeuropa. Österut förekommer den i ett bälte som nästan sträcker sig så långt österut som västligaste Mongoliet."
Är det överhuvudtaget rimligt att under dessa förhållanden beskriva pungmesen som extremt hotad? Är det skäl att stoppa solelsproduktion? Det verkar inte vettigt.