Ett illa inslaget paket tas inte tillbaka

Men det är ju fullt möjligt att det returneras ändå.

Sprickbildning.

Sprickbildning.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Ledare2022-11-16 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det inslagna så kallade Romapaketet slås inte ut. Meit Fohlin (S) tycker fortfarande inte att det är bra. Men det ligger ändå fast.

Meit Fohlin har rätt. Om Romapaketets kvaliteter, alltså. Det var aldrig en bra idé att göra en enda upphandling med tre olika fastigheter – badet, Klostergården och Ekgatan-tomten – även om det fanns möjlighet att komma in med anbud på paketets delar. Det slutade också med en enda anbudsgivare som bara bjöd en halv miljon för alltihop. Regionstyrelsen sade nej till affären. Men regionfullmäktige sade ja, efter att Sverigedemokraterna oväntat bytt åsikt och stödde alliansens minoritetsregim.

Därmed blev Romapaketet ytterligare ett kapitel i följetongen om Region Gotlands märkliga fastighetsaffärer. När man trott att man sett alla möjliga varianter, så uppfinner de ännu en.

Affären var ett sätt att åtminstone försöka se ut som man försökte rädda badet i Roma, även om det aldrig verkat realistisk. Affären prövades av domstol, men förvaltningensrätten ansåg inte att den var olaglig. Men det innebär ju inte att den var lämplig. Eller kanske ska man snarare säga ÄR lämplig, eftersom den på grund av juridisk prövning med mera ännu inte är genomförd.

Det är faktiskt inte heller säkert att den blir av, trots att Meit Fohlin inte vill att den nya regionledningen river upp den. Eller också realiserar man inga planer för fastigheterna i närtid.. Köparen Daniel Hallgren har uttryckt tvivel. I förra veckan sade han bland annat:

– Vi kanske ändå får ligga lågt ett tag, det är som sagt ett helt annat byggläge nu än för två år sedan. Man kan påbörja en projektering, men sedan måste marknaden avgöra vad vi faktiskt kan bygga.

Även om jag, liksom Meit Fohlin, aldrig har gillat Romapaketet, så kan jag ändå förstå varför hon inte vill inskrida mot affären. För det första medverkade hennes nya koalitionspartner Moderaterna till affären och kan ju ha invändningar mot att den stoppas. För det andra finns det ett värde att Regionen inte river upp redan gjorda överenskommelser så snart det bli maktskifte. Det ligger i alla intresse att Regionen inte skaffar sig ett rykte som opålitlig partner.

Men det är begripligt om Meit Fphlin hoppas på att affären så att säga stoppar sig på egen hand. Kanske med en liten smula hjälp. För det är ju inte troligt att den här regionledningen är mer medgörlig än den förra, som konstruerade affären, när det gäller ekonomiska utfästelser till någon form av badverksamhet.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.