Övernitiska hamnvakter i färjekön klarar vi oss utan

Om pennknivar inte skulle tillåtas på Gotlandsfärjan hur ska då köksutrustning i husvagnar och husbilar behandlas.

Vassa föremål ska lämnas i bilarna under färjeresan. Det är kontentan efter de samtal som Destination Gotland haft med Stockholms hamnar efter den senaste tidens skriverier.

Vassa föremål ska lämnas i bilarna under färjeresan. Det är kontentan efter de samtal som Destination Gotland haft med Stockholms hamnar efter den senaste tidens skriverier.

Foto: Felix Wedjesjö

Ledare2024-06-05 15:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var inte utan att jag tappade hakan när jag läste om mannen som blev av med sin pennkniv inför resan med Gotlandsfärjan då den ansågs utgöra en säkerhetsrisk. I samma artikel får vi veta att en annan bil i färjekön genomsöktes och ett multiverktyg togs i beslag av samma väktare.

Efter mordet på psykiatriutredare Ing-Marie Wieselgren, där hennes mördar troligen haft med sig ett svärd när han åkte med en av Gotlandsfärjorna från fastlandet, var jag kritisk till säkerhetskontrollerna på färjorna.

Av den anledningen är det bra att säkerheten höjts, men att lägga den på samma nivå som på flyget känns överambitiöst. Det är ändå skillnad på en pennkniv och ett svärd även om en pennkniv också kan orsaka skada om den används som vapen.

Men var ska gränsen dras om en pennkniv och ett multiverktyg inte får följa med på färjeresan? 

Och hur ska ägare till husvagnar och husbilar handskas med den köksutrustning de har med sig?

Eller hantverkare med sina vassa verktyg?

undefined
Hur mycket vassa verktyg har en hantverkare i sin verktygslåde eller firmabil? Och hur ska de hanteras när de transporteras på en av Gotlandsfärjorna?

Det var några av de frågor som Destination Gotland, efter "razzian" där en pennkniv och ett multiverktyg beslagtogs, tog upp i samtal med Stockholms hamnar, som är bolaget som svarar för säkerheten kring färjeläget i Nynäshamn.

Utifrån Helagotland.se:s artikel förstår jag att samtalen var konstruktiva. Bolagen är överens om att säkerhetsarbetet är viktigt. De är också överens om att vassa föremål inte får bäras av personer på färjan eller i det säkerhetsområde som omger hamnen.

Mindre vassa föremål såsom fickknivar eller multiverktyg får däremot förvaras i bilen under överresan utan att anmälas in i förväg. Något som underlättar för exempelvis husvagns- och husbilsägare, som slipper redovisa alla vassa föremål de har i sina köksutrystningar. För personer som går ombord på färjan ska vassa föremål läggas i det bagage som checkas in innan avresan.

Inget ont som inte har något gott med sig, som det brukar heta. Övernitiska väktare får nu inrikta sig på andra uppgifter än att genomsöka bilar efter vassa föremål att ta i beslag. Samtidigt som säkerhetsfrågan på Gotlandsfärjorna fick ett informatoriskt uppsving. Det behöver ju för det mesta hända något innan en fråga blir aktuell för medias intresse och nu kan man lugnt säga att hanteringen av pennknivar i färjekön fick intresset för säkerheten på Gotlandsfärjorna att rusa i höjden.

undefined
Övernitiska väktare får nu inrikta sig på andra uppgifter än att genomsöka bilar efter vassa föremål att ta i beslag.

Det känns också bra att Destination Gotland och Stockholms hamnar hittade en bra och vettig lösning på det som kunde bli en riktig käftsmäll för resandet till och från Gotland. För tänk de problem som uppstått inför varje avgång om samtliga misstänkta bilar skulle genomsökas innan avfärd. Och hur många föranmälda farliga föremål skulle inte Destination Gotland tvingas hantera om varje vasst föremål i varje husvagn och husbil skulle redovisas.

Nu blev det som sagt en i mina ögon bra lösning. Pennknivar får lämnas i bilen, väktarna kan inrikta sig på allvarligare säkerhetsrisker eller hot och vi vanliga resenärer slipper övernitiska hamnvakter i färjekön.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.