Ett tydligt ledarskap var vad vi lovades av Alliansen under valrörelsen 2018. Och nog är ledarskapet vi fått sett, sen de tog över styret, tydligt utifrån det som rapporteras från de olika verksamheterna som regionen bedriver.
Alliansstyret har varit tydliga med att ekonomin är prioriterad framför verksamheterna. Från de styrande borgerliga partierna har det också uttalats att regionen har för många anställda. Dessutom har alliansen skapat förutsättningar för att fler verksamheter privatiseras bara för att ”regionen inte alltid är bäst” att sköta vissa verksamheter. Ett problem som oftast dyker upp när det är just borgerliga partier som har ansvaret.
Tre av de uppräknade verksamheterna har även varit föremål för upphandlingsdiskussioner. Jag tänker då på upphandlingen av Hemses bägge äldreboenden samt den beslutade upphandlingen rörande badhusverksamheten. Men även för slamtömningen har det förts upphandlingsdiskussioner då teknikförvaltningen inte klarar av (orkar?) att hantera de problem som uppstått.
Att upphandlingen av Hemses bägge äldreboenden inte har blivit någon succé kan nog de flesta vara överens om. Trots att bemanningen numera är i det närmaste halverad har företaget, som vann upphandlingen genom att begära minst pengar för att sköta verksamheterna, problem att rekrytera. Runt 40 anställda har med andra ord valt bort äldreomsorgen, i alla fall på Hemses bägge äldreboenden, efter den upphandling som gjorts. Känns inte som en klok personalpolitik att få regionanställda att byta bransch, men det kanske hjälper alliansen på traven att minska antalet anställda inom regionens alla verksamheter.
Turerna kring slamtömningen har inte heller varit enkla att följa, men ett flertal chefer har avverkats på rätt kort tid, vilket aldrig är ett bra tecken i en organisation.
Nu är det personalbrist i regionens badhusverksamhet vilket P4 Gotland rapporterade om under gårdagen. Personalbristen har redan medfört att badhuset i Hemse tvingats hålla stängt en dag. Risken finns att badhusen tvingas stänga fler dagar på grund av personalbrist. Tack vare den nu uppkomna situationen får badgästerna inte samma service som tidigare. Bland annat kan badhuset i Hemse inte erbjuda den populära hinderbanan under påsklovet då personalen inte räcker till. Detta enligt P4 Gotland.
Nu varnar Kommunal för de arbetsmiljöproblem som personalbristen medför i form av högre arbetsbelastning och stress. Något som bara kan avhjälpas genom att det blir fler anställda.
Hur regionens borgerliga ledning tänkt sig att de ansvariga ska kunna hitta personal när det redan beslutats att badhusverksamheten ska privatiseras är för mig en gåta. Bara vetskapen om det stundande bytet av arbetsgivare gör nog att många drar sig för att söka tjänsterna.
I ingressen nämnde jag även att det råder kaos inom bygglovsenheten och sjukvården, då främst på sjukhuslabbet. Här är alliansen inte direkt ansvariga då det finns andra bakomliggande orsaker, exempelvis en nationell brist på biomedicinska analytiker. Men det är ändå alliansens som ska se till att verksamheterna fungerar både nu och framöver. Då behövs det en plan för regionens rekryteringar där vi på Gotland kan erbjuda så mycket mer än andra i form av goda arbetsvillkor. Vilket inte behöver innebära att lönerna ska skena då det finns så mycket mer som kan få personer att välja Region Gotland som arbetsgivare framför andra. Exempelvis fler arbetskamrater och bättre scheman.
Här finns det som ni förstår det som brukar kallas förbättringspotential. Med över 6 500 anställda är det många som berörs av politikernas vilja att förbättra arbetssituationen för regionanställda. Jag tror utifrån de rubriker vi sett det senaste året att personalfrågan kan bli en stor valfråga på ön.