Jodå, självscanning kan bli väldigt dyrt

Speciellt för den som begår ett misstag eller frestas att tro att man ska undgå att upptäckas.

Avläser streck för räkningen.

Avläser streck för räkningen.

Foto: Henrik Radhe

Ledare2024-03-13 18:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Senaste gången jag skrev om självscanning skrev jag om hur handlare upplevde bristande stöd från polisen när fuskare ertappas. Jag citerade då Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, som apropå senaste Trygghetsbarometern berättade att många – 69 procent – avstår från att anmäla när butiken utsätts för brott:

– En majoritet avstår för att de anser att det inte är någon idé då ärenden läggs ned för snabbt.

Ett gotländskt ärende lades definitivt inte ner. En polis från fastlandet som tillfälligt tjänstgjort på Gotland står åtalad för en självscanning där hon ska ha försökt undvika att betala drygt 90 kronor för ett tråg med sallad. I förhör har hon uttryckt att:

– Men det var fan den dyraste salladen jag ätit.

Extra dyrt blir det naturligtvis om man betänker att hon vid en fällande dom riskerar att bli av med jobbet.

Jag tycker inte att jag har någon anledning att ge mig på ett recensera den åtalade polisens version av det som inträffat. Det överlåter jag åt domstolen, som förutom förhören bland annat har tillgång till övervakningsfilmer av förloppet.

Men om man mer allmänt och utan att hänvisa till specifika ärenden frågar om jag tror att det är möjligt att begå ett oskyldigt misstag som man sedan blir misstänkliggjord för så är svaret ja. Det – och att slippa uppleva hur mitt handlande i efterhand kontrolleras för att avslöja eventuella misstag eller bedrägligheter – är en av anledningarna till att jag aldrig kommer att självscanna.

Jag blev för övrigt förvånad av nyheten att Systembolaget i Visby blir en av de första av Systembolagets butiker som inför möjlighet till självscanning. Är det här verkligen en nödvändig eller ens önskvärd utveckling? Visby är inte allra först med förändringen. Den har testats på några andra orter först och enligt Systembolagets egna uppgifter ska det inte leda till ökat svinn. Det beror i så fall på en kontrollapparat som är än mer rigorös än livsmedelsbutikernas.

Jag tycker att detta är en indikation att det inte bara är ekonomi som driver på utvecklingen. Systembolaget är en monopolist och i den privilegierade positionen så borde företaget inte behöva göra allt för att minimera sina personalkostnader. Självscanning är inte en förutsättning för att kunna öka servicegraden i delar av butiken som inte är kassor.

Jag undrar om inte Systembolaget på detta sätt eroderar grundvalen för sin egen existens. Om bolaget agerar som alla andra butiker, varför skulle i så fall inte dessa butiker kunna sälja de produkter som i dag är förbehållna Systembolaget? Just denna utveckling vore jag åtminstone inte negativ till.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.