Kvinnors hälsa måste främjas i både forskning och vård

Det är faktiskt totalt oacceptabelt hur kvinnors hälsa genom åren nonchalerats av forskningen och hur kvinnor därmed också får sämre vård.

När symptom inte stämmer på kvinnors kroppar är risken överhängande att rätt diagnos uteblir, liksom läkemedel som kan bota.

När symptom inte stämmer på kvinnors kroppar är risken överhängande att rätt diagnos uteblir, liksom läkemedel som kan bota.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2023-06-01 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

● Kvinnor blir ofta feldiagnostiserade. Hjärtbesvär besvär tolkas oftare som psykiska problem, som till exempel panikångest eller depression.

● Män får dyrare läkemedel än kvinnor.

● Kvinnor får vänta längre på synoperationer.

● Män får oftare tillgång till nyare dialysteknik.

● Kvinnor med Alzheimers sjukdom fick tre timmar mindre hemtjänst i veckan än män i samma situation.

● Kvinnors sjukpenningtal är nästan dubbelt så högt som mäns: 12,8 dagar för kvinnor jämfört med 6,7 dagar för män.

● Nära en av tre unga kvinnor men bara en av sju unga män uppger att de har nedsatt psykiskt välbefinnande. Trots detta genomför män fler självmord.

Det här är några av slutsatserna i en kunskapsöversiktgjord av Sveriges kommuner och regioner (SKR), "(O)jämställdhet i hälsa och vård".

I en artikel i Dagens Nyheter kan vi läsa att endast en (1) procent av världens hälso- och innovationsforskning går till kvinnorelaterade sjukdomar.

En procent.

Konsekvenserna är ganska givna. När symptom inte stämmer på kvinnors kroppar är risken överhängande att rätt diagnos uteblir, liksom läkemedel som kan bota.

"Vanligt är också att kvinnors symptom blir avfärdade som psykiska eller emotionella" säger Sarah Lidé, vice vd för innovations- och Life Science centret Medicon Villige i Lund, i DN-artikeln.

Man kan ju bli galen för mindre.

Epitetet SVBK har förhoppningsvis försvunnit ur vårdens journalföring men mycket av attityden verkar tyvärr finnas kvar. SVBK är ett kodord för sveda-, värk- och brännkärring, ett uttryck som tidigare använts av vissa läkare på kvinnor som sökte hjälp för mer eller mindre diffusa symtom och smärtsymptom. När läkaren inte lyckas diagnostisera problemet togs SVBK till som förklaring mellan vårdpersonal.

Många sjukdomstillstånd som främst drabbar kvinnor kan förutom att klassas som psykiska även ofta kopplas kvinnors fertilitetscykel. Det anses normalt att må dåligt när man har mens. Förlossningsskador som leder till livslångt lidande är "smällar man får ta".

Alla tuffa symptom som åratal av förklimakteriet och klimakteriet leder till för många är mer en källa för stand up-rutiner än forskning för att hitta lindring och bot.

Och skulle kvinnor ha mage att ta upp dessa frågor för debatt blir det obehagligt och man får frågor om varför man måste ta upp såna högst privata angelägenheter öppet. 

Kvinnor har lidit i det tysta länge nog. Övertygade om att det är så det är att vara kvinna. 

Det är inget annat än en skam och skandal.

BÖNHÖRD

Ibland blir man bönhörd fortare än man anar.

I mars skrev jag om vikten av att i dag se till att det finns utbildningar (och sökande) till de yrken vi behöver folk till om tio år. Bland annat funderade jag kring att på: "Gotland samla utbildningar för alla tänkbara yrken som behövs inom besöksnäringen. Vi har många prisade kockar och bartendrar, etablerade hotell med mångårig kunskap som skulle kunna hyras in som lärare under lågsäsong".

Nu visar det sig att en variant av detta redan är på gång. Samverkansprojektet Sustainable Plejs jobbar för att starta en högre restaurangutbildning på Gotland i framtiden, med Grythyttan och den danska restaurangen Noma som förebilder.

Snyggt!

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.