Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Sveriges Skolledarförbund har låtit Novus göra en opinionsundersökning av hur medborgarna ser på huvudmannaskapet för skolan. Den presenterades under tisdagen. Tre av fyra i undersökningen vill att staten tar över finansieringen av skolan, så att den ska bli mer likvärdig över hela landet och inom varje kommun.
Gotland är ett exempel på varför så många kan se ett sådant behov. Det senaste beslutet om skolans organisation på Gotland fattades inte för skolans bästa, utan med andra hänsyn. Förvaltningen hade tagit fram ett förslag till ny organisation, i samverkan med nämnden. Men Centern och Kristdemokraterna gjorde upp med oppositionen om att lämna organisationen oförändrad. Och det var absolut inte för utbildningens skull.
Skolan har på nytt blivit föremål för debatt, bland annat sedan många lärartjänster fortfarande var obesatta bara veckor innan skolstarten. Svårigheterna att rekrytera lärare var en av anledningarna till att förvaltningen ansåg att skolorganisationen borde ändras. Socialdemokraterna, som var med och fattade beslutet, gör det lätt för sig och försöker dumpa ansvaret för påstådd underfinansiering på alliansen.
När skolor blir alltför små uppstår problem som inte bara har med resurser att göra. Men pengar kan för all del bidra till att motverka och mildra några av de problem, som orsakas av att skolbeslut fattas av motiv som inte har med skolan att göra. Erik Rudstedt, rektor för Väskinde och Stenkyrka skola, hade inte fel när han för GT påpekade att:
– Jag är inte emot små skolor eller att man ser över var vi har dem, men som politiker måste man se till att man finansierar det man bestämt att man ska ha kvar.
Det duger verkligen inte att som nämndens ordförande Stefan Nypelius (C) hänvisa att man ska försöka göra något åt de små skolornas sviktande elelunderlag:
– Just i Stenkyrka och Kräklingbo pågår ett projekt om hur man kan locka fler barnfamiljer att bosätta sig, även om det kan ge resultat först på sikt. Regionen kan ge särskilt bidrag till små skolor, sedan är också frågan vad vi kan gå in med för andra ekonomiska stödinsatser. Under mandatperioden har vi utökat hela skolans budget med 150 miljoner. Så vi har utökat, men förväntningarna och behoven är ännu högre.
Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius tycks anse sig ha en lösning. Till P4 Gotland säger hon:
– Jag skulle säga att vi har för många klassrum i Visbyområdet just nu.
Det tror jag inte de som utbildas i dessa klassrum, eller deras föräldrar, håller med om. Klassrummen i Visby är fyllda. Men Eva Nypelius vill alltså stänga dem och bussa eleverna någon annanstans? Och inte för att de ska få en bättre utbildning.
Efter en sådan manöver, om den blir av, lär det bli ännu fler som anser att skolan bör förstatligas.
Moderaterna står fortfarande upp för att skolans organisation behöver förändras. Håkan Onsjö (M) säger till GT bland annat att:
– De lösningar slutrapporten visade förkastades, men den här märkliga majoriteten kom aldrig med några egna lösningar. Därför är det fortfarande en situation där man inte har några egna lösningar på det problem som man själv upplevt finns. Utan man petar över problemet på rektorerna. Det stora sveket blir då mot eleverna.