Som jag tidigare har skrivit om så vill Naturvårdsverket inte att regeringen ska ansöka om ett undantag för färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet, när EU ska inkludera sjöfarten i handeln med utsläppsrätter. Detta trots att just öar som Gotland, öar utan fasta förbindelser men fastlandet, enligt regelverket kan undantas. Detta undantag har skapats för att dessa utsatta öar med ett befolkningsunderlag på under 200 000 medborgare inte ska drabbas på ett orimligt sätt, när bränslepriserna kan gå upp med 40 procent.
Region Gotland har nu gjort klart att den inte håller med Naturvårdsverket. Tvärtom uppmanar Regionen regeringen om att ansöka om ett undantag för öns färjetrafik.
Bra.
Gotland behöver verkligen inga extra bördor, utöver vad dagens färjepriser redan innebär. Vi har tillräckliga problem med redan inträffade höjningar av bränslepriset.
Tyvärr föreslår Region Gotland att regeringen bara ska begära ett undantag för Gotlandstrafiken tills dess att det rådande avtalet för färjetrafiken upphör att gälla, vilket sker från 2027. Efter det "förutsätter vi att staten upphandlar fossilfri färjetrafik i största möjliga mån".
Jag tror det är extremt optimistiskt att tro att Gotland redan från februari 2027 ska kunna ha en färjetrafik som genererar sin kraft utan att det orsakar några kostnader inom ett system för utsläppsrätter. Så varför sätta en bortre parentes för Gotlands undantag? Det verkar både dumdristigt och onödigt att utsätta sig för de uppenbara risker som det skulle medföra.
År 2027 har vi nyss haft ett riksdagsval i september 2026. Ingen vet vem som regerar då. Men oavsett detta så hoppas jag verkligen att den nuvarande regeringen har varit ödmjuk, försiktig och förutseende nog att inte skapa förutsättningar för några obehagliga överraskningar avseende färjepriset. Oavsett vem som vinner den upphandling som just inletts så lär den behöva tid på sig för att i görligaste mån leva upp till kraven. Och det är inte osannolikt att det visar sig att nästintill eller helt omöjligt att ens under avtalstiden uppnå en trafik som kan kallas utsläppsfri.
Gotland behöver stabilare villkor i färjetrafiken. Det vore förfärligt att bygga in ytterligare en osäkerhetsfaktor i färjetrafikens förutsättningar.