Nu har vi information som tyder på att det nu måste byggas tre småhus för att ett ska vara bebott året runt.
Nyligen visade en kartläggning av Region Gotland att ingen är i dag är skriven i kring 70 procent av de småhus som byggts under en tioårsperiod. Det blir ungefär 1200 småhus där ingen bor permanent.
Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Andreas Unger (M) sade i en kommentar till kartläggningen bland annat att:
– Jag ser gärna att fler bosätter sig på Gotland. Men plan- och bygglagen styr inte över var folk ska bo, utan var de får lov att bygga.
Det är förvisso korrekt. Men att Region Gotland inte kan diktera hur husen ska användas innebär ju inte att Regionen helt saknar möjligheter att påverka hur nybyggda småhus nyttjas. Då behöver Regionen bli bättre på att skapa föritsättningar för den typ av byggande som tenderar att bli bebodda året runt.
Det är ju uppenbart att bostadsmarknaden på Gotland påverkas av en dragkamp mellan bostadssökande permanenta gotlänningar och dem som vill ha ett fritidsboende. Men den dragkampen har ju inte samma förutsättningar på alla delar av ön. Det finns absolut många lägen där permanenta gotlänningar gärna skulle bosätta sig men som ändå är mindre eftertraktade av dem som söker ett fritidsboende. Det gäller både Visby och i och kring andra tätorter på ön.
Om Regionen blev bättre på att tillhandahålla byggbara tomter i dessa lägen så skulle mycket vara vunnet för gotlänningarna och Gotlands bostadsmarknad. Gärna i form av bostadsområden med en blandning av boendeformer och inte bara småhus eller lägenheter.
Men politiken har länge haft ett ensidigt fokus på nya bostadsområden med flerfamiljshus. Förutsättningarna för nya småhus som främst är intressanta för permanentboende har varit eftersatta. Och ambitionen att bli bättre på detta finns kanske också, om man rätt ska tolka intervjun med Andreas Unger:
– Bostadsbristen känns lite hopplös. Vi måste ha en mix av småhus, hyresrätter och bostadsrätter för att få igång flyttkedjor.
– Arbetet med att få fram byggbar mark kring serviceorterna har varit eftersatt. Det måste vi bli bättre på. Nu arbetar vi för fullt med den nya översiktsplanen för Gotland. När den är klar vet vi bättre var vi kan bygga.
Bostadsbristen är i dag på många sätt det allvarligaste hindret för Gotlands utveckling. Det borde inte vara någon brist på byggbar mark. På Gotland bor det ungefär 20 invånare per kvadratkilometer. Det är lägre än riksgenomsnittet och bara Norrlandslänen, Dalarna och Värmland är mer glesbebodda än Gotland. Det finns plats för både permanent bosatta och fritidsbostäder.