Strukturplanen för hela Visborgsområdet gav plats för cirka 4 000 bostäder.
"Om efterfrågan på bostäder håller i sig är det inte otänkbart att vi får se samma intensiva byggande på Visborg som vi i dag ser i A 7-området" sa dåvarande stadsarkitekt Christian Hegardt till Gotlands Allehanda i februari 2018.
Två år senare intervjuades han igen:
"Stadsbyggnad är en komplex disciplin. Med Visborg har vi fått tid att planera för en långsiktig utveckling med en samordnad helhet. Region Gotland har satt upp ambitiösa hållbarhetsmål som ska uppfyllas" sa han då.
Planerna var inte bara ambitiösa vad gäller antalet bostäder. Den nya stadsdelen skulle ha en tydlig hållbarhetsprofil. Till detta kom att områdets natur också behövde skyddas då här finns många skyddsvärda växter.
Av planerna har endast en gång- och cykelväg realiserats. Så klart provocerande då denna väg råkar gå till den arbetsplats där politiker och tjänstemän håller till dagligdags. Cykelbanor i övriga Visby har ju en del att önska om man säger så.
Men de hinder som satt krokben för den nya stadsdelen handlar inte om politikers vankelmod eller saktfärdig hantering. Framför allt är det själva markens egenskaper som lett till osäkerhet kring hållbarheten.
Alltså inte den miljö- och klimatmässiga hållbarheten utan själva markens.
De skyfallsmätningar man gör för att få en bild av hur vattnet kan föras bort utan att leda till översvämningar visade att här finns en påtaglig risk. Därmed kunde placeringen av det tänkta badhuset vid Ica Maxi-arena strykas.
Nu ska nya utredningar göras innan jätteprojektet förhoppningsvis kan ta ny fart.
Att man upptäckte problemen i god tid borde glädja alla men samtidigt är det svårt att förstå hur det storskaliga projektet sattes i sjön innan grundliga markundersökningar var klara.
Hur som helst visar Visborgsprojektet problematiken med samhällsplanering, inte minst när det gäller bostäder. För att hålla nere byggkostnaderna (för att hålla nere kostnaden att bo) behöver man det storskaliga, både på höjden och bredden.
Samtidigt är det snarare det småskaliga och mest husliknande som efterfrågas mest för hur invånarna vill bo.
För så här stora projekt behöver man också ta ansvar för att använda morgondagens metoder snarare än gårdagens för sånt som vatten och avlopp.
På Visborg planeras för både högt och lågt och det vore verkligen trist om hela projektet går i sank.
ALLNAKKU
Teisdag 28 maj. Flatäskus dag. En liten flatbottnad roddbåt utan köl, en eka, kallas flatäskå eller flätå. Det är en bra båt vid långgrunda stränder men olämplig att ge sig ut med på djupt vatten. (gutamal.org)