Det är inte konstigt att politiker och skolfolk ser olika på hur en skolorganisation ska se ut som är den bästa för samhället.
Politikerna har att se till en helhet där alla parametrar för ett gott samhällsbygge tas med i ekvationen.
För lärare och rektorer är självklart ansvaret att se till utbildningen samt lärarnas villkor och förutsättningar.
Men de representerar båda Region Gotland och så länge budskapen är så olika och motstridiga kommer osäkerheten kring skolorna att bestå och nedläggningshotet mot nu framför allt högstadiet i Fårösund likaså.
P4 Gotland fortsätter sin viktiga rapportering om svårigheterna att rekrytera lärare, både i allmänhet och i synnerhet till skolor där det finns många obehöriga lärare och vikande elevantal.
Det kommer att fortsätta att vara så så länge inget görs förutom när det blir skarpt läge med hot om nedläggning. Då samlas alla krafter och löften ges om att nu ska åtgärder vidtas för att skapa bättre förutsättningar.
Region Gotland har redan bestämt var det ska finnas offentlig service i den så kallade serviceutredningen. Ändå fortsätter Moderaterna ge tydliga signaler om att de vill lägga ner fler skolor. Socialdemokraterna har hittills hållit fast vid både serviceutredning och beslutad skolorganisation.
2020 sa nuvarande regionstyrelsens ordförande, dåvarande oppositionsråd, Meit Fohlin (S), så här: "Det viktigaste är att servicestrategin får gälla och i det fallet är Öja, Kräklingbo och Fårösund väldigt viktiga".
Precis så är det ju. Politikerna måste orka hålla fast vid de övergripande beslut de tagit när det blir aktuellt med olika konkreta dilemman som utmanar den övergripande ambitionen. Annars är ju dessa ambitioner ingenting värda.
Både det förra rödgröna styret och det förra alliansstyret har varit med om konkreta nedläggningsförslag från tjänstemännen. Vid båda tillfällena har man markerat att det måste till resurser för att renovera, vilket var en stor del vid den första rundan, samt samlas kring olika åtgärder för att stärka de skolorter där nedläggningar var aktuella i andra omgången, då det mest handlade om risk för bristande kvalitet i undervisningen.
Det har satts igång arbeten i socknarna, med god insats av de lokala utvecklingsbolagen, men arbetet har hittills inte lett till några signaler som lugnar lärare och rektorer.
Politiken måste bjuda till för att visa att man menar allvar med att serviceorterna ska värnas. Allt ansvar kan inte läggas på föräldrar som uppmanas att välja skolor för sina barn där nedläggningshoten sedan flera år ligger som en våt filt över orten.
I radions rapportering påtalades bland annat att det ansågs lite bättre och finare att jobba i skolor i Visby. Det må så vara men denna parameter kan inte ligga till grund för var det ska finnas skolor på Gotland.