Uppdaterad
I en tidigare version var antalet personer som fått lämna sina anställningar i Visby utsatt till 60. Lotta Örtnäs, Presschef på AB Svenska Spel har hört av sig och meddelat att antalet personer som fått lämna sina anställningar i Visby är 36. Samtidigt skriver Frank Hojem, kommunikation och hållbarhetschef Svenska Spel, i ett mail att det förutom de 36 finns ett antal som gått i pension eller sagt upp sig själva för att de fått andra jobb. Siffran är således ändrad i texten till de 36 som Svenska Spel gått ut med.
Vi svenskar vill ha ordning och reda. Vi vill ha regler som vi förstår och som följs. Oavsett om vi gillar regeln eller inte.
Så även på arbetsmarknaden där LAS, Lagen om anställningsskydd, är det regelverk som ska följas. Exempelvis ska regeln ”sist in först ut” gälla vid uppsägningar på grund av arbetsbrist.
Arbetsgivare ska inte heller säga upp personal av andra anledningar än just arbetsbrist när de hävdar arbetsbrist. Att göra sig av med personer som inte gillas, har för hög sjukfrånvaro eller på andra sätt inte passar in i arbetsgivarens syn på vad en anställd ska ha för egenskaper, i skydd av arbetsbrist, är både fel och djupt orättvist.
När vi nu får höra att Svenska spel, som precis gjort sig av med 36 personer här i Visby, söker personal att nyanställa, då reagerar de flesta självklart med ilska. Tydligen anser arbetsgivaren att alla 36 som fått lämna saknar både kompetens och möjlighet att införskaffa den kompetens som tydligen krävs för de nya arbetsuppgifterna.
Nya medarbetare ska anställas och hälsas välkomna in i gemenskapen, samtidigt som oönskade just fått lämna bygget bakvägen med svansen mellan benen.
Självklart reagerar vi svenskar på denna orättvisa behandling, men jag är inte förvånad. Det är så här LAS fungerar sen rätt många år tillbaka, framförallt inom avtalsområden för tjänstemän.
På 1970-talet då LAS kom till såg arbetsmarknaden ut på ett helt annat sätt. Då fanns det stora arbetsgivare med många anställda som ofta hade liknande arbetsuppgifter.
Begreppet kollektivanställda var då enkelt att förklara då en mängd arbetare med liknande kompetens och arbetsuppgifter utgjorde ett stort kollektiv. Blev det arbetsbrist påverkades inte verksamheterna så mycket av vem som blev uppsagd, och då behövdes det regler som fungerade för att inte skapa större problem.
Fogliga arbetare som förstår varför de blir av med jobben gör inte uppror. Det gynnar alla i längden. Då fanns även en väl utbyggd a-kassa med högre ersättningsnivå än i dag och betydligt bättre möjligheter till omskolning och yrkesutbildning.
Men i dag finns det inte kollektivanställda på samma sätt. I dag är det fler som har så speciella kompetenser och arbetsuppgifter att sist in först ut inte fungerar. Fler och fler undantag görs vid uppsägningar på grund av arbetsbrist så regeln har nästa gjort sitt.
I mitt förra yrkesliv såg jag många trotjänare bli uppsagda då behovet av deras omfattande yrkeskunskap inte längre fanns på arbetsplatsen. Trotjänare som ofta jobbat mer än 40 år på arbetsplatsen fick gå hem utan något mer än en klapp på axeln och en stor klump i magen av oro.
Denna verklighet gjorde att ett flertal LO-förbund gick med på den uppgörelsen som tvingades fram av Centerpartiet i Januariavtalet. En uppgörelse som bland annat innebär ett bättre skyddsnät för de som sägs upp.
På Svenska spel är de flesta, om inte alla, tjänstemän och inte kollektivanställda. Något som gör det ännu lättare för arbetsgivaren att runda LAS-regeln sist in först ut.
När listiga arbetsgivaren dessutom ger de som av någon anledning anses överflödiga ”ett erbjudande de inte kan tacka nej till” förenklas processen att runda LAS ytterligare för arbetsgivaren.
För i samma stund som de överflödiga skriver på ett i första anblicken bra avtal med arbetsbefrielse och avgångsvederlag avsäger de sig även rätten till återanställning. Och vips öppnar sig dörren för arbetsgivaren att plocka in nya fräscha medarbetare i värmen, utan att riskera någon stämning för brott mot LAS.
Så orättvis är dagens arbetsmarknad när vi har att göra med listiga arbetsgivare, för de har inga problem att runda LAS.