Solenergins villkor på sin höjd halvklara

Landets länsstyrelser tilllämpar väldigt olika principer när solenergiprojekt prövas.

Himla olika förutsättningar.

Himla olika förutsättningar.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2023-05-22 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Solenergin har begränsningar för hur mycket den kan bidra till att lösa Sveriges energiförsörjning. Solenergin samvarierar visserligen inte med vindkraften, men i stor skala skulle den ändå bidra till obalanser. Tekniska museet pekar på sin hemsida ut en uppenbar begränsning:

"Ett av de största problemen med solenergi för oss i Norden är att behovet av energi inte sammanfaller med tillgången. Under vinterhalvåret då vi förbrukar mest energi till värme och el, då lyser också solen som minst."

Det innebär ju inte att solenergin inte kan bidra alls. Men mer ambitiösa projekt tar stora arealer i anspråk och då hamnar solenergin i konflikt med andra intressen. GA publicerade i lördagstidningen en insändare av Anna Werner vid Svensk solenergi, där hon pekade på solparker som väntar på besked av länsstyrelsen på Gotland.

En solenergianläggning som stött på problem är den som planerades strax söder om Roma. Där vill länsstyrelsen skydda pungmesen, som är ovanlig i Sverige, men som enligt Wikipedia förekommer "endast sporadiskt i västra Europa medan den är talrikare i Öst- och Sydeuropa".

Ett annat hinder för nya anläggningar för solenergi kan vara om den planeras att anläggas på jordbruksmark. Om det är ett hinder beror tydligen, enligt en ny kartläggning från SVT, på vilken länsstyrelse som ska pröva ärendet:

"Intresset för att bygga stora solcellsparker har ökat explosionsartat. Men landets länsstyrelser tolkar lagen olika, visar SVT:s granskning. Skåne och Västra Götaland stoppar det mesta. Södermanland och Halland säger oftast ja."

Jordbruksmark ska skyddas. Det får vissa länsstyrelser att stoppa solenergiprojekt. Men andra länsstyrelser menar å andra sidan att en solenergianläggning visserligen förhindrar jordbruk, men den förstör inte jordbruksmarken.

På Svedberga gård i Skåne sade länsstyrelsen nej till en solenergianläggning, men den fick senare klartecken i domstol. En dom som länsstyrelsen överklagat. Ägaren European Energys projektchef Peter Braun säger till SVT:

– Vi förstör inte åkermarken. Vi odlar vall mellan rader av solpaneler, efter 30 år när parken tas ur bruk är den prima åker igen.

Man bör vara realistisk om hur mycket solenergin, med nuvarande tekniska förutsättning, kan göra för Sveriges energiförsörjning. Men det vore åtminstone bra om regelverk och tilllämpning kunde styras upp, så att landets länsstyrelser blir mer konsekventa i sina bedömningar.

För övrigt är jordbruk ett utmärkt sätt att ta tillvara solenergi. Så om jordbruket får vettiga förutsättningar så blir det också ett skydd för jordbruksmarken.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.