Enigheten om budgetramarna sprack när det var dags att fastställa driftbudgeten.
Centerpartiet och Vänsterpartiet hade skickat ut sina budgetförslag inför regionstyrelsens sammanträde på tisdagen. Vänsterpartiet lade ett eget förslag som innebär att det budgeterade underskottet plussas på med 21 miljoner.
Man ville satsa på skolan, kultur och folkbildning samt ungdomsverksamheten genom att de, förutom tillskott, ska undantas från de effektiviseringskrav som ligger på alla nämnder. De effektiviseringar som ändå kan göras, utan direktiv, ska tillfalla verksamheterna, resonerar Vänsterpartiet.
Deras budget slutade med ett minus på 148 miljoner istället för de 127 som vann majoritet.
Centerpartiets förslag höll sig inom ramarna men där fördelades pengarna lite annorlunda med mer pengar till skolan, avsatta pengar till enskilda vägar liksom till närodlad mat i offentliga kök.
Pengar avsattes också till studieförbunden och åtgärder för ökat byggande i den centerpartistiska skuggbudgeten.
Regeringen har sedan tidigare uppmanat kommuner och regioner att använda sig av sina resultatutjämningsreserver för att möta de underskott som många nu planerar för. Detta istället för att staten ska gå in med mer pengar så som bland andra SKR (Sveriges kommuner och regioner) efterlyst.
Miljöpartiet la också ett eget budgetförslag med satsningar på kollektivtrafik, klimatanpassningsåtgärder och stärkt barn- och elevhälsa. Detta ville de finansiera med en skattehöjning på 20 öre plus att även MP:s förslag på 127 miljoner minus.
Vid regionstyrelsens sammanträde beslutades också att anta den skrivelse som Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet lämnat in angående regionens inställning till att tvingas genomföra den informationsplikt som regeringen avser införa.
"Region Gotland gör detta ställningstagande för att medarbetare i berörda yrken skall veta vilken inställning regionen har till den föreslagna lagen och för det fall lagstiftning om ny informationsplikt införs. Offentligt anställda bör ges tid åt sina huvuduppdrag, inte åt att ange papperslösa. Vi gör också ställningstagandet för att i den mån det är möjligt minska oron för papperslösa som lever på Gotland".
Detta ställningstagande står Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet bakom medan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade emot. Här kan man säga ett en tredje koalition sprack, Tidöpakten.
KD och SD reserverade sig mot beslutet för att tydligt markera sitt avståndstagande.
Det är i sig ett viktigt beslut och ett viktigt budskap till anställda i vård, skola och omsorg.