Vindkraftparken Aurora är långt ifrån i lä

Motvinden genererar ingen energi. Flera svåra prövningar återstår innan jättekraftverken kan byggas.

Kämpigt att ta sig framåt.

Kämpigt att ta sig framåt.

Foto: Johan Nilsson / TT

Ledare2024-05-07 09:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Man kunde lätt få intrycket att saken var avgjord, när länsstyrelsen för en dryg månad sedan gav klartecken till den stora planerade vindkraftparken Aurora. Upp till 370 stycken upp till 370 meter höga vindkraftverk sydsydväst om Gotland och öster om Öland.

I själva verket har det inte alls blåst över och var beslutet bara ett litet steg på vägen. En prövning enbart av hur projektet skulle påverka näraliggande Natura 2000-områden och om dessa konsekvenser är acceptabla. Det återstår för länsstyrelsen att pröva projektet ur andra aspekter och därpå följer regeringens prövning, som bland annat har Försvarsmaktens tungt vägande invändningar att ta hänsyn till. Det sista hindret borde vara det allra svåraste att passera, med tanke på säkerhetsläget och regeringens prioritering av Sveriges försvar.

Men inte ens Natura 2000-aspekten är slutgiltigt prövad. Som brukligt är så blir den första prövningen en förpostfäktning inför vidare prövningar i högre instanser. Helagotland skriver nu om hur länsstyrelsens beslut är föremål för flera överklaganden. Det är alltid svårt att förutse hur prövningar av den här typen ska gå i nästa instans. I det här fallet blir utfallet extra osäkert eftersom länsstyrelsens beslut inte var enigt. När det rådde delade meningar inom länsstyrelsen så ökar ju rimligen sannolikheten för att nästa prövning leder till en annan slutsats om hur förenliga jättekraftverken är med närliggande skyddade områden.

Den som så önskar kan ta del av visualiseringar av vindkraftparken utförda av bolaget bakom Aurora, OX2. Ha dock i minnet att dessa visualiseringar presenteras av ett bolag som i allra högsta grad är part i målet. Icke desto mindre så visar så ju exempelvis visualiseringen från Sundre fågelstation en veritabel skog av vindkraftverk, väl synliga trots att de är ett par mil bort.

Sverige behöver ny elproduktion för att möta framtidens utmaningar och det behövs mycket av den. All ny elproduktion betyder dock inte lika mycket för att trygga Sveriges elsystem. Allra viktigast är ny stabil produktion som levererar även när det inte blåser. Svenskt Näringsliv tryckte i ett utspel i lördags på att regeringen behöver göra mer för att skapa bättre förutsättningar för ny kärnkraft.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.