Företaget OX2 har planer på att bygga en stor park med uppemot 370 vindkraftverk i havet 20 kilometer söder om Gotland. Verken planeras bli en bit över 300 meter höga, och totalt sett ska parken fullt utbyggd kunna producera 24 terawattimmar vilket motsvarar elanvändningen för cirka fem miljoner hushåll.
Eftersom parken, som fått namnet Aurora, planeras att byggas i närheten av Natura 2000-området Hoburgs bank och Midsjöbankarna så krävs ett speciellt tillstånd innan bygget kan sätta igång. Ett sådant tillstånd gav Länsstyrelsen på Gotland sitt ja till i början av april i år. Beslutet var inte enhälligt, men en av dem som röstade för att bolaget ska få tillstånd var landshövdingen Anders Flanking.
– Gotland och Sverige står inför en genomgripande grön omställning och elektrifiering. Havsbaserad vindkraft är en del av lösningen för att tillgodose det kommande elbehovet. Men det krävs anpassningar för att inte den biologiska mångfalden ska påverkas negativt, sade han i ett pressmeddelande efter att beslutet tagits.
Nu har dock länsstyrelsens beslut överklagats av tre olika parter. Dessa är Naturskyddsföreningen Gotland, Gotlands ornitologiska föreningen samt riksföreningen Motvind Sverige.
De två förstnämnda har i sina överklaganden framfört i mångt och mycket liknande skäl till varför de anser att mark- och miljödomstolen i första hans ska upphäva länsstyrelsens beslut helt och hållet, och att de i andra hand ska återförvisa ärendet till Länsstyrelsen på Gotland för förnyad behandling.
De menar bland annat att beslutet inte ”tillräckligt beaktar hoten mot de skyddade arterna östersjötumlare och alfågel”, som Naturskyddsföreningen Gotland skriver i sin överklagan. Både de och Gotlands ornitologiska föreningen anser också att tillståndsprövningen även borde omfatta Natura 2000-områdena Stora och Lilla Karlsö, då de menar att även dessa påverkas av den stora vindkraftsparken.
– Vi har ju i hela processen när det gäller Aurora varit tveksamma till projektet, och när det gäller bolagets ansökningar har vi sett att det finns oklarheter och brister i underlaget. Vi menar att det beslut som länsstyrelsen har tagit är felaktigt och att det inte uppfyller de krav som ställs i miljöbalken, säger Richard Bernström, vice ordförande i Naturskyddsföreningen Gotland.
OX2 har i sin ansökan presenterat ett flertal anpassningar för parken och hur den ska undvika att påverka djur och natur i möjligaste mån. Vindkraftverken har bland annat flyttats bort från ett utpekat område där alfågel och tobisgrissla letar föda. Man har även höjt verken så att bladen är minst 30 meter över vattnet, detta för att minska risken för krockar.
Utöver det har länsstyrelsen i sitt beslut även föreslagit en del skärpta villkor som bolaget måste ta hänsyn till, men detta tycker inte Richard Bernström på Naturskyddsföreningen Gotland är tillräckligt.
– Länsstyrelsen resonerar ganska klokt kring östersjötumlarna i sitt beslut, men sedan ger de ändå bolaget tillstånd i slutänden. Där tycker vi att det haltar.
Naturskyddsföreningen Gotland skriver bland annat att man anser ”bristerna kvarstår, och att miljökonsekvensbeskrivningen därför inte kan godkännas”.
Den tredje parten som överklagat är alltså Motvind Sverige tillsammans med konstnären och författaren Eva Dillner som är bosatt på Öland. I sin överklagan skriver de att de inte anser att länsstyrelsen bedömt alla konsekvenser för Natura 2000-området i sitt beslut. Man anser även att myndigheten i vissa bedömningar ”köpt” bolagets påståenden utan egen utredning.
Något som är intressant i sammanhanget är att bolaget som ligger bakom planerna på den stora vindkraftsparken utanför Gotland faktiskt också gjort en överklagan av länsstyrelsens beslut. I deras fall överklagar man att ”de av Länsstyrelsen Gotland föreskrivna villkoren för att än mer begränsa risk för beteendepåverkan på tumlare är betydligt mer långtgående än vad som tidigare har varit föremål för prövning och konsekvensbedömningar i det aktuella området”.
Bolaget menar att man inte haft möjlighet att ta ställning till de villkorskrav som länsstyrelsen föreskrivit, och att man med anledning av det anser sig nödgade att överklaga för att få mer tid att noggrant analysera ”villkorens verkningar”.