Företaget OX2 vill bygga en park med upp till 370 vindkraftverk i havet 20 kilometer söder om Gotland. Det är inget litet projekt. Bara höjden 370 meter (högre än Eiffeltornet) är svindlande. Men även produktionen. Fullt utbyggd ska parken producera 24 terawattimmar, vilket motsvarar elanvändningen för 24 Gotland, eller cirka 5 miljoner hushåll.
Eftersom bygget planeras intill Natura 2000-området Hoburgs bank och Midsjöbankarna så krävs ett särskilt tillstånd. Det har länsstyrelsen Gotland nu beslutat att ge.
– Gotland och Sverige står inför en genomgripande grön omställning och elektrifiering. Havsbaserad vindkraft är en del av lösningen för att tillgodose det kommande elbehovet. Men det krävs anpassningar för att inte den biologiska mångfalden ska påverkas negativt, säger landshövding Anders Flanking i ett pressmeddelande.
Särskilt är det sjöfåglar och den akut hotade valen östersjötumlaren som riskerar att påverkas av vindkraftparken.
Flera anpassningar har företaget redan gjort, bland annat har vindkraftverken flyttats bort från ett utpekat område där alfågel och tobisgrissla letar föda. De har också höjts så att bladen är minst 30 meter över vattnet, för att minska risken för krockar.
Kraven kring östersjötumlaren har skärpts. Bland annat kräver länsstyrelsen att företaget mäter bullernivåer under vattenytan i realtid och att en mer detaljerad plan för byggnationen lämnas in till länsstyrelsen för godkännande i god tid innan.
Men det räcker inte menar två handläggare som har opponerat sig mot delar av beslutet. De anser att det krävs en buffertzon mellan vindkraftverken och Natura 2000-området, vilket alltså skulle göra vindkraftparken mindre.
Anledningen är bullret från vindkraftverken och underhållsfartygen, som riskerar att minska utbredningen av östersjötumlare i området.
"Kontinuerligt buller minskar tumlarens kommunikationsavstånd och påverkar tumlarens möjlighet att orientera sig och jaga", skriver de och pekar bland annat på en studie från Nordsjön där vissa tumlare helt undvek vindkraftsområdet.
Men landshövdingen tyckte alltså annorlunda och menar att de tillåtna bullernivåerna innebär ett liknande skydd.
– Med de skyddsåtgärder som bolaget ålagts att vidta är vår bedömning att verksamheten inte riskerar att orsaka en betydande påverkan på Natura 2000-området, säger Anders Flanking.
Tillståndet från länsstyrelsen räcker inte för att få börja bygga. I vår väntas länsstyrelsen lämna över en annan utredning, om byggnation inom Sveriges ekonomiska zon, till regeringen. Om regeringen ger sitt godkännande tror OX2 att bygget kan starta 2028 och att de första vindkraftverken kan leverera el innan 2030. Fullt utbyggt väntas det dock inte vara förrän 2040.
Region Gotland vill gärna att en del av elen tillfaller ön, men exakt var elledningarna från vindkraftparken ska dras är ännu inte klart.
– Kablar från parken planeras in till södra Sverige och eventuellt även direkt till Gotland. Den storskaliga elproduktionen från Aurora till både Gotland och hela SE4 möjliggör för mer lokal elproduktion till det svenska elnätet och även för vätgasproduktion, som bland annat kan bidra till att ställa om industri och transporter, säger Emelie Zakrisson, ansvarig för projektutveckling av havsbaserad vindkraft i Sverige på OX2, i ett pressmeddelande.
LÄS MER: Ornitologer oroliga över hur fåggellivet påverkas
LÄS MER: Oroliga protester och ny namninsamling mot vindkraften
LÄS MER: Thomsson (C): Vindkraft till havs kan göra Gotland till nytt Norrland