Länsförsäkringar Gotland tar ett stort ansvar för att informera gotlänningar om hur man kan förebygga bränder. Tidigare har ni bland annat kunnat läsa om Eva Klintalm som var med om en stor brand i familjens hus i Lokrume och hur det påverkat familjen och vad de nu gör för att det inte ska hända igen.
Näst på tur i serien är brandmannen Edvin Eriksson, som sedan i våras varit fast anställd vid Räddningstjänsten på Gotland, och han säger att det för honom är ett riktigt drömjobb:
– Min pappa var deltidsbrandman och jag har alltid drömt om att själv bli det. Det bästa är att få vara ute och hjälpa andra. Jag tycker det är fantastiskt att få hjälpa medmänniskor i samhället.
LÄS MER: Har du koll på hur du kan förebygga bränder?
Här vill han berätta om vad man ska göra om det någon gång börjar brinna i hemmet eller om man är med om att det börjar brinna på någon annan plats.
– Det vi brukar rekommendera är att rädda, varna, larma och sedan släcka. Det är vad vi brukar säga att man ska agera efter om man upptäcker en brand, säger Edvin Eriksson.
Kan du berätta lite mer specifikt vad det innebär?
– Att rädda handlar om att ta hand om personer, att hjälpa dem från faran samt att själv hålla sig borta från risksituationer. Sedan är det viktigt att man tänker på att den giftiga röken stiger uppåt och att man ska hålla sig lågt. Därefter ska man varna personer runt omkring, larma räddningstjänsten och sedan försöka släcka om man känner att man är kapabel till att hantera släckutrustning.
Edvin ger några enkla och konkreta råd för hur man ska agera vid en brand och hur man ska tänka innan man väljer att göra ett släckningsförsök:
– Det handlar i stort sett om du vet hur man hantera en brandsläckare, att kunna hålla i munstycket och så trycka av. Det är något som i lugn och ro kan låta hur enkelt som helst, men man ska känna att man kan klara av det vid en brand.
LÄS MER: Varje vecka inträffar det minst två bränder på Gotland
Under hösten och vintern är det några typer av bränder som är mer vanliga än andra. Det är något som det finns statistik på och som räddningstjänsten tydligt upplever nu.
– Det vanligaste är att bränderna sprids från eldstäder och kaminer. Det är viktigt att poängtera att det är ägarens ansvar att allt är besiktat och sotat. Många tror att det är levande ljus som orsakar flest bränder, men så är inte fallet. Även om det är viktigt att hålla koll på det om man har tända ljus hemma.
Han säger att det finns flera saker att tänka på – bland annat om det skulle uppstå en brand på spisen. Just bränder i köket är en av de vanligaste brandorsakerna.
– Det kan vara så att man har het olja och fett på spisen. Då får många ofta panik och kastar på vatten. Men det ska man inte göra för att det kan bildas jättemycket vattenånga som drar med det varma fettet och oljan mot fläkten. Det kan orsaka ett häftigt brandförlopp som sedan sprider sig i hela köket. I stället ska man försöka ta på ett lock eller använda sig av en brandfilt, säger Edvin.
LÄS MER: Så kan du göra en egen brandövning i hemmet
En annan viktig sak att tänka på om det brinner är att hålla dörrar stängda. Det gäller både om det brinner i ett rum eller om det är en brand i en annan lägenhet.
– Bor man i ett flerfamiljshus ska man aldrig gå ner i ett rökfyllt trapphus. Man ska komma ihåg att hålla dörrar stängda för att hindra att bränder sprids.
Han hoppas att fler familjer väljer att göra en egen brandövning i hemmet för att alla ska veta vad man ska göra vid en eventuell brand. Länsförsäkringar ligger bakom initiativet Sveriges största brandövning och på hemsidan kan du läsa om hur man med enkla medel kan öva själva.
– Varje familj kan göra en brandövning. Det gäller bara att ta en kväll vid middagsbordet och fråga om alla vet vad man ska göra vid en brand och hur man ska agera. Till exempel kan det vara bra att ha uppsamlingsplatsen vid brevlådan, samtidigt säkerställa att alla vet var brandsläckare och brandfilt finns. En dröm hade varit om alla brandövade i hemmet, många tänker att bränder inte händer dem.