Miljonvitet: ”De tjafsar om några centimeter”

Vitet på 2,4 miljoner kronor som regionen kräver kommer att överklagas. ”Regionen tjafsar om några centimeter. Vi mäter i verkligheten medan regionen mäter på kartan.”, säger vd:n Johnny Ruthström som inte anser att de grävt utan tillstånd.

Järnvägen 2 där lägenheterna ska byggas.

Järnvägen 2 där lägenheterna ska byggas.

Foto: Åsa Sveds

Nyheter2022-12-21 06:02

– Vi kommer att överklaga beslutet, säger Johnny Ruthström.

Det var i slutet av november som miljö- och byggnämnden beslutade att kräva Ruthström & Larssons dotterbolag, Kåcu, på 2,4 miljoner kronor. Motiveringen var att företaget grävt för djupt på fastigheten Järnvägen 2 utanför Söderport i Visby, utan tillstånd och klassade det som ett svartbygge.

Kåcu har sedan 2015 planerat och påbörjat arbetet med att bygga bostäder och lokaler på fastigheten Järnvägen 2, ett stenkast från Visby ringmur. För drygt ett år sedan fick regionen in en anmälan om att olovliga åtgärder utförts på fastigheten. Enligt miljö- och byggnämnden hade tjänstemän påtalat att företaget inte fick gräva djupare än tre meter som saneringen tillät. Efter det krävdes startbesked eller bygglov.

Kåcu:s sökta bygglov från 7 maj 2021 avvisades medan ansökan den 11 mars 2022 beviljades. Saneringen fick de göra, men nämnden anser att företaget fortsatt gräva och spetta sig djupare ner efter det.

Här går åsikterna isär.

– De utgår från en grundkarta och menar att vi grävt 3,5 meter djupt medan vi utgår från befintliga in- och utfarter i området och hamnar på 3 meters djup med en felmarginal på 2-4 cm. Vi mäter i verkligheten och de mäter på kartan. Så simpelt är det, säger Johnny Ruthström.

Han säger att de inte har något annat val än att pröva saken. Och någon kommer att få betala processen.

– Det här är en väldigt bökig väg att gå och det finns ingen vinnare, säger han.

– Får vi rätt kommer regionen att få betala.

Som han tolkar det vet regionen inte hur de ska hantera frågan och vill därför få det prövat för att sedan kunna använda det som prejudikat.

Johnny Ruthström är skeptisk till regionens agerande och berättar att de fått ett annat förslag till lösning.

– Vi fick erbjudandet att fylla upp hålet igen för att slippa vite. Då skulle vi köra dit 13000 ton sten för att sedan ta bort den igen. En sådan miljöförstöring vill jag inte bidra med, säger han.

I stället överklagar företaget beslutet och riskerar att få betala flera miljoner kronor.

Startbesked har de fått så bygget är igång och en kran monterades på torsdagen.

– Nu är vi i gång och det känns kul men det tar nästan tio år från markköp tills första människan flyttar in på Valdemarstorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!