Skyltarna vid Sundsmacken i Fårösund visar att bensinen denna torsdag i maj kostar 16,74 kronor per liter, och i andra delar av Sverige rapporteras att bensinpriset nått rekordnivåer på närmare 17 kronor. GT:s utsända hinner dock inte ens fram till macken innan vi möter några med starka åsikter om såväl bensinpriset som kollektivtrafiken på den gotländska landsbygden.
– Visst brukar vi prata om de här sakerna. Det är ju något som påverkar oss alla, säger Gunn Wallin, som tillsammans med maken Bert-Ola och ett 15-tal vänner från PRO och SPF är mitt uppe i en boulematch på Fårösunds IP.
LÄS MER: Protest mot priset på bensin
Gunn och Bert-Ola bor bara ett välriktat kast från idrottsplatsen, och de säger att de gärna åker buss när de kan. Vilket dock inte blir speciellt ofta.
– Det är ju väntetiderna som är det stora problemet. Om bussarna bara gick lite oftare hade jag med glädje låtit bilen stå oftare, men som situationen är nu har vi ju inget val, säger Bernt-Ola, och får medhåll av sin hustru.
– Vi har ju vårdcentralen inne i Slite, och dit måste vi ju alla någon gång, men har man tider att passa så fungerar det inte speciellt bra att åka buss. Då blir det ju att man tvingas ta bilen, vare sig man vill eller inte, säger hon.
Gunn och Bert-Ola Wallin säger dock att de som pensionärer ändå inte är de som drabbas hårdast av situationen.
– Nej, det är ju de yngre såklart. Våra ungdomar och nyanlända som ska in till skolan i Visby till exempel.
Vad tänker ni om situationen med bensinpriset i kombination med kollektivtrafiken på Gotland?
– Jag tänker att vi på landsbygden blir bortprioriterade. Det känns orättvist, för vi har inte lika många alternativ som de som bor i stan, säger Gunn Wallin.
LÄS MER: Hon fick det omöjliga uppdraget
Vid en av pumparna på Sundsmacken står Christer Windgren och fyller sin bil med rekorddyr bensin. Han bor till vardags i Skåne, men är sommargotlänning och driver landsortsbiografen i Fårösund.
– Priset känns ju extremt högt, och ju längre ut från stan man bor desto hårdare slår det, säger han.
Christer Windgren berättar att han och familjen har pratat om att flytta till Gotland på heltid, och att de rådande bensinpriserna gör honom lite mer sugen på att nyttja öns kollektivtrafik.
– Men då måste ju kommunikationerna vara smidiga. Som situationen är nu så går det ju knappt att klara sig utan bil häruppe.
Fåröbon och fritidspolitikern Frans Brozén skrev för någon vecka sedan ett medborgarförslag där han föreslog en gratis månad på kollektivtrafiken, ett förslag som hyllas av Christer Windgren.
– Det är en jättebra idé. Jag tror att man måste få folk över tröskeln när det gäller att åka buss, och får man åka gratis och märker att det är smidigt så tror jag att man fortsätter att åka kollektivt. Då gäller det ju såklart att det faktiskt är smidigt att åka buss också, säger han.
LÄS MER: Hon sparar över 20 000 årligen på att åka buss
Kort senare rullar Rolf Lindvall in på samma bensinmack med sin skåpbil. Han driver Sudersands resort på Fårö tillsammans med sin fru och sina söner, och han säger att det för honom är otänkbart att åka kollektivt från hemmet i Follingbo.
– Ja, det går inte, i och med att jag alltid har en massa saker som ska forslas ut till resorten, säger han.
Vad säger du om bensinpriserna då?
– Det är bara att gilla läget, även om det är förskräckligt för tillfället.
På Fårö går inga bussar alls, förutom på sommaren, något som ofta drabbar de anställda på Sudersand resort, berättar Rolf Lindvall.
– Min personal kan inte åka kollektivt alls, vare sig de vill eller inte. Vi får även en del frågor från gästerna när det gäller bussar, men vi får ju bara svara att regionen inte har råd och att det inte går att åka buss, säger han.
LÄS MER: "Att åka buss påverkar en psykiskt"
Precis innan GT ska lämna Fårösund och Sundsmacken rullar Sara Östervall och sonen Isak Kronqvist in med sin bil. De bor själva i Vallstena, men är i Fårösund för ett tandläkarbesök. Sara berättar att möjligheten att åka kollektivt till och från Vallstena om möjlligt är ännu mer begränsad än den är i Fårösund.
– Det går väl typ en buss om dagen, så i vårt fall måste ju jag och min sambo ha en varsin bil varje dag. Det känns lite orättvist, eftersom vi på landsbygden drabbas så hårt när besinpriserna stiger.
Skulle ni kunna tänka er att åka mer kollektivt om den möjligheten fanns?
– Ja, absolut. En av bilarna skulle vi nog fortfarande behöva använda eftersom vi måste lämna och hämta på förskolan, men åtminstone en av oss skulle kunna låta bilen stå oftare om det bara gick.