Succé och rekordskörd – nu växlar cigarrmakaren upp

Joakim Widells gotländska cigarrer har gjort succé de senaste åren, och under hösten räknar man med en rekordstor tobaksskörd. Tillsammans med mamma Harriet siktar Joakim nu på att expandera verksamheten rejält. "Målet är att rulla 15 000 cigarrer om året".

Tektor Cigars består huvudsakligen av mor och son Widell. Det är Harriet och Joakim som rullar alla de 2 500 cigarrer om året som man snart hoppas kunna öka till hela 15 000 om året.

Tektor Cigars består huvudsakligen av mor och son Widell. Det är Harriet och Joakim som rullar alla de 2 500 cigarrer om året som man snart hoppas kunna öka till hela 15 000 om året.

Foto: Malin Stenström

Bro2022-08-30 20:10

Till en början var tobaksodlandet bara ett hobbyprojekt som Joakim Widell började med i samband med flytten från Hallstahammar utanför Västerås till Gotland år 2008. Med tiden så växte dock såväl själva odlingen som planerna för tobaksbladen som skördades, och sedan 2014 produceras helt gotländska cigarrer på gården i Stenkumla under namnet Tektor Cigars. 

undefined
Tektor Cigars har tre stycken cigarrer i sitt sortiment: Tektor, Sampo och Lojsta (på bilden).

46-åringens cigarrer fick snabbt ett gott rykte, och de har bland annat fått betyget 88 av 100 i den prestigefyllda tidningen Cigar Journal, vilket är i klass med kända kubanska cigarrer. I dag rullas omkring 2 500 cigarrer om året, själva odlingen är flyttad till ett stort växthus i Bro och enligt Joakim själv så går cigarrerna åt som smör i solsken. 

– Vi säljer allt som vi producerar, och än så länge har vi inte sett någon övre gräns för hur mycket vi kan sälja. Därför är nu målet att gå från 2 500 cigarrer om året till att rulla 15 000 om året. I och med att vi säkrat odlingen så har vi egentligen alla steg på plats fram till själva rullningen, så det målet känns realistiskt att nå inom något år, säger han.

Hur lång tid tar det att rulla en cigarr då?

– Jag brukar säga att det tar omkring fyra minuter per cigarr. Det är ett hantverk in i minsta detalj. 

undefined
I växthuset på Halner gård i Bro där tobaken odlas ser man i år ut att kunna plocka ner en rekordskörd. "Vi har aldrig haft så här stora blad förut", säger Joakim Widell.

För att nå målet på 15 000 rullade cigarrer per år har personalstyrkan även fördubblats inom företaget. Utöver Joakim själv består Tektor Cigars sedan ett tag tillbaka nämligen även av hans 67-åriga mamma Harriet Widell.

– Jag har lärt upp henne på att rulla cigarrer, och hon har blivit väldigt duktig. Vi blir inte lika sårbara nu när vi är två, och när jag under våren och sommaren av privata skäl inte har kunnat jobba så aktivt med företaget är det mamma som tagit alla event och rullat cigarrerna. Förhoppningen är också att så småningom få in fler i verksamheten.

Och Harriet själv, som för två år sedan gick i pension efter ett yrkesliv som sjuksköterska, trivs med sin nya tillvaro som cigarrmakare.

– Jag tycker att det är jättekul, och jag och Joakim jobbar väldigt bra ihop. Jag bor fortfarande kvar i Hallstahammar, men spenderar nästan all min tid här, säger Harriet Widell.

undefined
Enligt Joakim Widell kan man en bra säsong hinna få ut två skördar av tobaksblad innan det blir för kallt. I slutet av februari sätts de första fröna i jorden, och sedan görs den sista skörden i september eller oktober.

Cigarrerna rullas alltså för hand av i första hand Joakim och Harriet, men innan dess ska tobaksbladen skördas, torkas, fermenteras och därefter lagras de i minst tre år. Enligt Joakim finns gott om tobak i lager redan nu, och mycket tyder på att man snart kan plocka ner en rekordskörd från växthuset i Bro.

– Vi har aldrig haft så här stora blad förut. Det här är exceptionellt, och bara det vi kommer att skörda här räcker lätt till 15 000 cigarrer, säger Joakim Widell ståendes bland de enorma bladen. 

Tektor Cigars har tre olika cigarrer i sitt sortiment, och i dagsläget säljs de dels i gårdsbutiken hemma i Stenkumla, samt hos de 14 återförsäljare man har runt om i Sverige. Förutom det har man även några återförsäljare i Norge, Danmark och Storbritannien. 

undefined
Tektor Cigars består huvudsakligen av mor och son Widell. Det är Harriet och Joakim som rullar alla de 2 500 cigarrer om året som man snart hoppas kunna öka till hela 15 000 om året.

Utöver cigarrerna har Joakim Widell även en del andra projekt på gång. Dels är han delägare i Koggsnus som förra året lanserade ett gotländskt premiumsnus, och dels finns planer på att ta fram en dryck.

– Jag odlar mycket humle, och har planer på att lansera en dryck som inte är öl. Men det kan jag berätta mer om inom kort, avslutar en hemlighetsfull Joakim Widell. 

Namnet Tektor

Tektor Cigars har tagit sitt namn från Konrad Pettersson Lundqvist Tector, som var den siste personen att avrättas offentligt i Sverige. Detta skedde den 18 maj 1876 vid avrättningsplatsen vid Stenkumla backe, vilket ligger alldeles i närheten av den gård där Joakim Widell tillverkar sina cigarrer.

I en tidigare intervju med GT har Joakim Widell sagt att han varit i kontakt med Tectors släkt för att säkerställa att namnet får användas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!