Ett våldtäktsförsök i ett grönområde intill Stenkumlaväg, en misstänkt våldtäkt i Åhlénsgaraget och en misstänkt gruppvåldvåldtäkt nära Östercentrum. Det är några uppmärksammade händelser som bidragit till uppfattningen att antalet våldtäkter på Gotland ökat.
LÄS ÄVEN: 28 våldtäkter på ön hittills i år (plus)
Men enligt polisens statistik har antalet anmälda våldtäkter och våldtäktsförsök legat på samma nivå de senaste åren. 2016 gjordes 37 anmälningar om våldtäkt, varav ett försök. Det är en liten minskning sedan 2015 då 40 anmälningar, varav två försök, inkom. 2014 var siffran 34, varav två försök.
LÄS ÄVEN: Brott i nära relationer: "Många har varit utsatt under lång tid"
Av dessa anmälda våldtäkter och våldtäktsförsök förra året var sex stycken så kallade överfallsvåldtäkter, våldtäkter utomhus, under förra året. 2015 var siffran tre och 2014 fyra stycken.
Mats Holst, chef för utredningssektionen på Gotland, säger att det inte går att se några tendenser vare sig när det gäller överfallsvåldtäkter eller våldtäkter inomhus.
I vilka situationer sker de flesta våldtäkter?
– Det vanligaste som vi får in, är situationer där parterna inte känner varandra alls. De träffas flyktigt och inleder en relation och den ena parten inser ganska snabbt att man inte vill. Det är inte ovanligt att båda vidgår att de hade sex, men den ena säger att det var frivilligt och den andra att det inte var frivilligt.
– Här är det oerhört viktigt att vi kan få fram kringbevis som kan visa att det inte var frivilligt. Där är det svårt, oftast är kringbevisningen dåliga eller helt obefintliga och då faller det. Även om det var en våldtäkt så går det inte att bevisa. Det är upp till åklagaren att göra en bedömning om det finns en chans att få en fällande dom, ser man att det inte går då ska ärendet läggas ner. Vi försöker på alla sätt få fram information om vad som faktiskt hänt, men det kan vara mycket svårt att bevisa, säger Mats Holst.
LÄS ÄVEN: Åklagarens egna ord om utredningen
En anmälan om brott innebär inte med säkerhet att ett brott är begånget, likaväl som ett brott kan vara begånget utan att det anmäls. Mats Holst är övertygad om att det finns ett mörkertal för våldtäkter, likväl som för andra brott.
– Min helt personliga spekulation är att mörkertalet är större i långvariga relationer, än i andra sammanhang. Jag kan tänka mig att det är lättare att anmäla en person som man inte har en relation med och inte behöver träffa igen, än en person som man haft en långvarig relation med och kanske varit förtryckt av i flera år.